Vízbe öltek száz embert az embercsempészek

Vágólapra másolva!
Az Ádeni-öbölben száz illegális bevándorló - etiópok és szomáliaiak - veszett a tengerbe, mert az embercsempészek a vízbe dobták őket - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A túlélők viharos tengerről, cápákról, késelésről számoltak be.
Vágólapra másolva!

A brutális akció 293 túlélője közül többen elmondták, hogy négy hajóval indultak Jemenbe a múlt hét csütörtökén. Rász al-Kalb várost megközelítve, még a nyílt vízen az embercsempészek arra kényszerítették utasaikat, hogy ugorjanak bele a viharos tengerbe. Azokat, akik tiltakoztak és ellenálltak, megkéselték, megverték őket furkósbotokkal és vasrudakkal, és a vízbe dobták. Legalább huszonkilenc embert öltek meg így, hetvenegy bevándorlónak pedig nyoma veszett. Több áldozatot cápák támadtak meg.

Nem először fordul elő, hogy az embercsempészek így bánnak a kiszolgáltatott helyzetben lévő illegális bevándorlókkal. Az embercsempészek, általában szomáliaiak, gyakran megszabadulnak a bevándorlóktól még a nyílt vizeken, mivel a jemeni hatóságok szigorították a tengeri járőrözést, az illegális bevándorlás visszaszorításának céljából.

A mostani incidenssel több mint 260-ra emelkedett azoknak a száma, akik a Szomáliában dúló erőszak és anarchia elől menekülve csónakkal próbáltak átjutni Jemenbe, ám úti céljukat soha nem érték el: meghaltak vagy nyomtalanul eltűntek.