Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mulasztás okozhatta a szibériai bányarobbanást

Vágólapra másolva!
Berobbant a metángáz egy nyugat-szibériai szénbányában, a balesetben legalább 106 bányász meghalt. A tragédiát feltehetően emberi mulasztás okozta. A gáz akkor robbant be, amikor a vezetőség és egy brit szakember éppen a gázkoncentrációt mérő brit gyártmányú biztonsági berendezés működését ellenőrizte. Mindannyian életüket vesztették.
Vágólapra másolva!

Legalább 97 bányász vesztette életét hétfőn egy sújtólégrobbanás miatt beomlott nyugat-szibériai szénbányában. A Kuzbassz medencében található Uljanovszkaja bányában 203 ember tartózkodott, amikor berobbant a metángáz. A mentőalakulatoknak eddig 93 bányászt sikerült a felszínre hozniuk. Jelenleg még 4 bányász után kutatnak a mentőalakulatok - közölte Szergej Sogu, a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának vezetője, aki újabb túlélőről tett említést, de részleteket nem közölt.

Az egyik halálos áldozat egy brit állampolgár volt. Az üzletember tolmácsával azért kereste fel a bányát, hogy szemügyre vegyék a brit gyártmányú, a metángáz jelenlétére figyelmeztető rendszert. Holttestét már azonosították. A szemlén jelen volt a bánya 20 vezetője is, közte az igazgatóhelyettes, a főmérnök és a főgépész. Ők is meghaltak. A bányászok 270 méteres mélységben dolgoztak.

A kimentett bányászok között sérültek is vannak, őket a környező kórházakba szállították.A hozzátartozókat a szomszédos bánya irodai- és lakóépületeiben helyezték el, pszichológusok foglalkoznak velük. A helyi közigazgatás és a bánya tulajdonosai között korábban kötött megállapodás értelmében az áldozatok hozzátartozói egymillió rubel (6-7 millió forint) pénzsegélyt folyósítanak.

A bányamentők jelenleg egy elektromos vezetéket fektetnek, hogy lehetővé tegyék az aknák jobb szellőzését. Összesen 35 mentőalakulat dolgozik a mentésen. A munkálatok összehangolása érdekében válságstábot hoztak létre, a testületet Aman Tulejev kemerovói kormányzó vezeti.

Oroszországban a bányaszerencsétlenségek elég gyakoriak, az Uljanovszakaja bánya azonban viszonylag új: 2002 októberében, Vlagyimir Putyin elnök 50. születésnapján helyezték üzembe, és a legkorszerűbb brit és német berendezésekkel szerelték fel. A bányában naponta 6 ezer tonna, évente pedig 3 millió tonna szenet fejtenek.

A hatóságok arra gyanakszanak, hogy emberi mulasztás, vagyis a biztonsági előírások be nem tartása okozta a tragédiát. A sújtólégrobbanás előtt nem sokkal a műszerek a metángáz igen nagy koncentrációját észlelték. Az ügyészi szervek szakemberek bevonásával megkezdték a vizsgálatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről