Sorozatgyilkossággal gyanúsítanak egy német kamionost

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb sorozatgyilkosa - derülhet ki egy német kamionsofőrről, aki eddig hat nő meggyilkolását vallotta be, de legalább 19 gyilkosság és arra tett kísérlet terhelheti számláját több európai országban.
Vágólapra másolva!

A feltételezett sorozatgyilkost, a 48 éves Volker E.-t tavaly novemberben vette őrizetbe a rendőrség Kölnben spanyol elfogatóparancs alapján; a férfit egy bolgár prostituált november eleji meggyilkolása miatt körözték. A sofőr az eddigi ismeretek szerint Németországban, Franciaországban és Spanyolországban követte el bűncselekményeit, de a nyomozók nem zárják ki, hogy más országok is érintettek lehetnek a német közvélemény előtt eddig szinte észrevétlenül zajló ügyben.

Az NDK-ból származó férfi eddig hat gyilkosságot vallott be: előbb öt prostituált életének kioltását - közülük kettővel Franciaországban végzett 1999-ben és 2006-ban -, majd egy 1974-ben az NDK területén fekvő Plauenben elkövetett gyilkosságot. A férfi otthonában tartott házkutatás során az áldozatokról 2003-tól kezdve készített fényképeket, női öltözéket és női hajszálakat találtak.

Az Eurojust, az Európai Unió igazságügyi együttműködési szervezete hétfőn közölte, hogy a férfit 19 gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, amelyeket 1974 és 2006 között követett el, többségében prostituáltak ellen. A német sajtó szerint az olasz rendőrség pedig elővette mintegy negyven megoldatlan gyilkossági ügy - prostituáltak és autóstopposok felderítetlen halálesetei - dossziéját.

A Der Spiegel című német hetilap szerint a gépkocsivezetőt 1988-ban Chemnitzben (az egykori Karl-Marx-Stadt) gyilkossági kísérletek miatt 12 éves börtönbüntetésre ítélték, de 1994-ben állítólag pszichológiai vizsgálat nélkül szabadult, jóllehet ismert volt gyilkossági kísérleteinek szexuális indítéka.