Tizenketten indulnak a francia elnöki székért

Vágólapra másolva!
Tizenkét jelölt indulhat a közelgő francia elnökválasztáson a hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos jelöltlista szerint. A legesélyesebb jelöltek: Nicolas Sarkozy jelenlegi belügyminiszter, Ségolene Royal, aki az első női államfő lehetne, valamint a mind népszerűbb középutas Francois Bayrou.
Vágólapra másolva!

A Jean-Louis Debré nemzetgyűlési elnök által ismertetett névjegyzék szerint tizenkét jelölt indulhat az elnökválasztás április 22-én tartandó első fordulójában, amelyből a két legtöbb szavazatot szerzett személy juthat be a május 6-i második fordulóba. Az induláshoz 42 ezer választott tisztségviselő közül legalább ötszáz támogató aláírását kellett megszerezni.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a végső győzelemre legesélyesebb jelöltek: Nicolas Sarkozy jelenlegi belügyminiszter a konzervatív erők képviseletében, a szocialista Ségolene Royal, aki megválasztása esetén Franciaország első női államfője lenne és a középutas Francois Bayrou, akinek népszerűségi indexe meredeken ível felfelé.

Rajtuk kívül még némi eséllyel száll sorompóba Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali nacionalista Nemzeti Front vezére is, aki a legutóbbi, 2002-ben megrendezett elnökválasztáson bejutott a második fordulóba,

A közvélemény rendszeres szondázásai arra mutatnak, hogy a többi jelölt messze elmarad az esélyeket illetően ettől a négy politikustól.

A többi jelölt: Olivier Besancenot, a globalizációellenes nézeteiről ismert José Bové, valamint Maire-George Buffte, Arlette Laguiller, Frédéric Nihous, Gérard Schivardi, Philippe de Villiers és Dominique Voynet. A listán négy nő található, vagyis a jelöltek harmada a gyengébbik nem képviselője, ami rekordnak számít.

Az előző, 2002-es elnökválasztáson a jelöltek száma ért el rekordot: 16-an szálltak harcba az első fordulóban az elnöki bársonyszékért.