Visszasírja az EU előtti időket az európaiak nagy része

Vágólapra másolva!
Rosszabb az élet az EU-ban, mint amilyen azon kívül volt - állítja a megkérdezettek 44 százaléka a Financial Times felmérése szerint. A jóléttel, a békével és a demokráciával kevesen azonosítják az EU-t, ami sokak szemében a bürokrácia megfelelője. A héten 50 éves EU legnagyobb országaiban pesszimista a hangulat, az Unióból azonban csak kevesen lépnének ki.
Vágólapra másolva!

"Van élet az Unión kívül" - mondta még miniszterelnökként Orbán Viktor, és úgy tűnik sok európai szerint nemcsak, hogy van élet az Európai Unión kívül, de az talán jobb is. A Financial Times által megkérdezett európaiak 44 százaléka állítja, hogy országaikban "rosszabb lett az élet" azóta, hogy csatlakoztak az EU-hoz. Csak 25 százalék vélte úgy, hogy jobban élnek, mint az EU-n kívül.

A felmérést az Unió lakosságának közel kétharmadát tömörítő, öt országban - Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban - végezték. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az 50 éves EU viszonylag pesszimista és ellentmondásosan ítéli meg saját helyzetét.

Az EU = bürokratikus piac

"Az EU lényege a valóságban sok olyan - elsősorban kereskedelmi - szerződés, amely csak nagyon áttételesen érinti a polgárokat, ezért nem meglepő, hogy az emberek nem éreznek jelentős javulást" - kommentálta a felmérést az [origo] kérdésére Dr. Pogátsa Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója.

Bár az európai vezetők gyakran hivatkoznak arra, hogy az EU a béke, demokrácia és jólét záloga, a felmérés szerint ezekkel az értékekkel csak nagyon kevesen azonosítják az Uniót. A németek 33 százaléka, míg a britek 38 százaléka véli úgy, hogy az EU-t leginkább a bürokrácia jellemzi.

Összességében, a legtöbben - 31 százalék - az egységes piaccal azonosították az EU-t. Ennek ellenére a britek, németek és spanyolok fele vélte úgy, hogy az uniónak rossz hatása volt az üzleti életre hazájukban.

Alkotmányos pótcselekvés

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár - amellett, hogy minden tagállammal tortákat süttet, és közel 100 DJ-t rendelt Berlinbe a március 25-i ünnepségekre - egy közös nyilatkozattal akar új életet lehelni az európai alkotmányba. A javaslatot támogatók szerint ez kulcsfontosságú, hogy feldobják az Unió borús hangulatát.

A Financial Times felmérése szerint azonban a megkérdezettek mindössze 35 százaléka vélte úgy, hogy az alkotmánynak pozitív hatása lenne országára, míg 27 százalék ennek az ellenkezőjét gondolja.

"Az Alkotmány, illetve bármilyen rövidített szerződés az európaiak szerint pótcselekvés. Az Unió már nem tudja, hogy miről szól, és nem képes válaszokat adni az emberek valódi problémáira (munkahelyek, bevándorlók). Az alkotmányos jogászkodás csak pótcselekvés" - mondta Pogátsa arról, miért elutasító sok európai az alkotmánnyal és az EU-val szemben.

A megkérdezettek többsége mindenesetre annyira azért nem elkeseredett, hogy kilépjen a szervezetből. Csupán 22 százalék (ugyanakkor a britek 42 százaléka) gondolja úgy az összes megkérdezett közül, hogy az élet napos oldala az Unión kívül van, míg 40 százalékuk szerint belül tágasabb, de legalábbis az EU-n kívül rosszabb lenne.