Fogolycsere adhatta vissza az újságíró szabadságát

Vágólapra másolva!
A tálibok szerint fogolycsere részeként szabadult ki fogságukból az az olasz újságíró, akit két hete raboltak el Afganisztánban. Az olasz miniszterelnök szerint nem volt egyszerű diplomáciai művelet elérni, hogy elengedjék az újságírót, de részleteket nem közölt.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult Afganisztánban a két hete elrabolt olasz újságíró - jelentette be hétfőn a római külügyminisztérium és egy afgán hírügynökség. Daniele Mastrogiacomo március 5-én esett tálibok fogságába Hilmend tartományban két afgán kísérőjével együtt. Sofőrjét pár napja kivégezték az emberrablók.

A Pazsvok magánhírügynökség szerint egy tálib vezető azt állította, hogy az afgán kormány öt tálibot engedett szabadon Mastrogiacomoért cserében. Olaszországban Romano Prodi miniszterelnök is bejelentette a hírt, és közölte, hogy a La Reppubblica tudósítója ép és egészséges. Jelenleg az Emergency segélyszervezet laskargáhi kórházában pihen. Prodi azt mondta, hogy Mastrogiacomo kiszabadítása nem volt egyszerű, de erről részleteket nem közölt.

Az újságíró röviddel kiszabadulása után videoüzenetet küldött lapja internetes oldalán keresztül, és megköszönte, hogy nem hagyták magára. Dadulla molla, a tálibok katonai parancsnoka egy ismeretlen helyről műholdas telefonon felhívta a brit hírügynökséget, és azt állította, hogy öt tálibot, köztük a testvérét kapták cserébe az afgán hatóságoktól, de ezt más források nem erősítették meg.