Március 15-i megemlékezést tartottak Szabadkán

Vágólapra másolva!
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerdán Szabadkán március 15-i megemlékezést tartott, amelyre rányomta a bélyegét az ünnepet megelőző ideges magyarországi közhangulat.
Vágólapra másolva!

Kasza József, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke beszédében kijelentette, még soha nem várta ennyi félelemmel az ünnepet. Felidézte a televízióban látott lefoglalt fegyvereket, a rohamfelszerelésüket átvevő rendőröket, s azt kérdezte, vajon milyen gondolattal állnak a sorban a rendőrök, s milyen gondolatokkal készülnek az ünnepre azok, akik kiváltják a rendőri készülődést.

- Mi, határon kívüliek pedig rettegünk, hogy mi lesz azzal a hazával, amely nem fogadott bennünket, de mégis a miénk - mondta a kettős állampolgárságról tartott népszavazásra utalva a VMSZ elnöke. - Így várjuk a március tizenötödikét mi, akik a nyolcvanas-kilencvenes évektől folyamatosan benne vagyunk a forradalomban.

Az ünnepség résztvevőit levélben köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyet Nagy Ferenc szabadkai főkonzul olvasott fel.

Szerdán Vajdaság több más településén - Adán, Csókán, Muzslyán, Tordán - is tartottak március 15-i ünnepséget. A megemlékezések folytatódnak, s vasárnapig tartanak a Délvidéken.