Drasztikusan csökkent a gyilkosságok száma Bagdadban

Vágólapra másolva!
Igazolni látszanak az új amerikai Irak-startégiát az első hónap adatai az iraki biztonsági erők adatai szerint. A rendfenntartás megerősítése nyomán - állítják - 80 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma Bagdadban. A lázadók az iraki fővároson kívül próbálkoznak.
Vágólapra másolva!

Adatokkal igyekezett igazolni az egy hónapja indult iraki rendteremtés hatékonyságát az iraki biztonsági erők szóvivője. Kászim Atta szerint az amerikai kezdeményezésű akciósorozat beindítása óta 80 százalékkal csökkent a Bagdadban meggyilkolt irakiak száma: február 14-e óta 322 embert ölték meg Bagdadban. "Ez jelentős csökkenés az azt megelőző hónaphoz képest, amikor 1440 embert öltek meg a fővárosban" - mondta.

Az eredményt a rendfenntartó erők és a hadsereg közös fellépésének tulajdonítják. "94 lázadót öltek meg, és 713 gyanúsítottat tartóztattak le február 14-e után, szemben az előző 30 nap alatt megölt 19, illetve 169 elfogott gyanús személlyel" - mondta a szóvivő.

Megemlítette az autóba rejtett pokolgépes merényletek számának csökkenését is: ez az adat 56-ról 36-ra esett vissza. Elismerte viszont, hogy Bagdad környékén, ahová a merénylők egy része kiszorult, nőtt a támadások száma.

A következő napokban újabb erősítés érkezik Bagdadba, ahol már közel 100 ezer iraki és amerikai katonát vetettek be. A városban felállítottak 23 közös iraki-amerikai rendőrposztot. Ezek létrehozása a biztonsági terv kulcsfontosságú új eleme, stratégiai változást jelent, mert az amerikai katonák eddig megerősített táboraikban tartózkodtak a főváros peremén, és onnan indultak járőrözni.

Eközben szerdán tíz kivégzett személy holttestét találták meg Irakban, és további tíz ember lett merényletek áldozata, de Bagdadban csak kettő. A fővárostól 210 kilométerre északra fekvő, vegyes - síita, szunnita és kurd - lakosságú Tuz Kormato település piacán viszont egyszerre nyolc emberrel végzett egy öngyilkos merénylő.

(MTI)