A NATO és az afgán haderő közös akciót indít

Vágólapra másolva!
A NATO és az afgán kormányerők a következő napokban nagyszabású közös akciót indítanak az ország egész területén - jelentette be a katonai szövetség szóvivője szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

James Appathurai szerint a közös fellépés egyszerre lesz katonai és polgári jellegű, s céljaként a helyreállítás, illetve a fejlesztés segítését tűzték ki. Bár részleteket nem mondott, megfigyelők ennek alapján úgy látják: az új akció a jelek szerint nem hagyományos katonai hadművelet lesz, azaz nem olyan, mint amit a NATO vezette biztonsági erők és az afgán hadsereg a múlt héten indított Dél-Afganisztánban.

Ez utóbbi akciót a NATO-csapatok eddigi legnagyobb offenzívájaként harangozták be az ázsiai országban. Mintegy 5500 katona vesz részt benne (1000 afgán és a nemzetközi erők 4500 embere, főként amerikaiak, britek és kanadaiak), azzal a céllal, hogy helyreállítsák a rendet Hilmend tartományban. Itt ugyanis a megbuktatott tálib rendszer fegyveresei egyre több helyre szivárogtak be, s a tartomány egyben az ópiumtermelésnek is egyik központja. A támadással a NATO meg akarta előzni a tálibok jó előre beharangozott "tavaszi offenzíváját", azt remélve, hogy a megelőző csapás kudarcra kárhoztatja az ellenfél terveit.

Az ENSZ felhatalmazásával működő afganisztáni nemzetközi biztonsági erőt (ISAF) 2003 nyara óta vezeti a NATO. Az ISAF eleinte csak Kabulban és környékén működött, de fennhatóságát a tavalyi év végén fokozatosan kiterjesztette az ország egész területére.