75 évet is kaphat a thai királyra fújó svájci

Vágólapra másolva!
Akár 75 év börtönre is ítélhetik azt a svájci férfit, aki ellen felségsértés miatt emeltek vádat Thaiföldön. Oliver Jufer bűne, hogy festékkel fújta le a király több képét. Ügyvédje szerint legjobb esetben is hét és fél évet kap.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt az a svájci férfi, akit felségsértéssel vádoltak meg Thaiföldön. Oliver Jufert még tavaly decemberben tartóztatták le, miután ittas állapotban festékes flakonnal fújta le Bhumibol Adulyadej thai uralkofó több fényképét. Az 57 éves férfi akár 75 évet is kaphat a felségsértésre vonatkozó, drákói thai törvények alapján, de ügyvédje szerint arra is van esély, hogy megússza hét és fél évvel.

A thai felségsértési törvények különösen szigorúak - írja a BBC. Az országban egyáltalán nem szabad kritizálni a monarchiát. A helyi sajtó például csakis dícsérő ódákat zenghet a királyról, és bár az uralkodót eleve nagyra tartják az emberek, a különösen szigorú törvények miatt alig mernek róla beszélni. A szigor szükségességét a közelmúltban még maga a király is megkérdőjelezte, amikor egy beszédében közölte: nem jó, ha személyét kiritzálhatatlanná teszik. "Nem félek, ha a kritika arra vonatkozik, amit rosszul teszek, mert akkor legalább tudom, mi az. De ha azt mondod, hogy a királyt nem lehet bírálni, akkor az azt jelenti, hogy a király nem is ember."

Csakhogy hiába az önkritikus királyi megjegyzés, a közbeszédben nem folyik vita erről, és így várhatóan a törvények - amelyek alapján bármelyik thai feljelenthet bárki mást a király gyalázása miatt - maradnak a régiben. Korábban már volt néhány külföldi, akiket felségsértéssel vádoltak meg, ám többségüknek végül lehetővé tették, hogy elhagyja az országot.