Tüntetőket tartóztattak le Csehországban

Vágólapra másolva!
Húsz személyt tartóztatott le a cseh rendőrség szombaton délután az észak-morvaországi Prerovban, ahol összecsaptak a jobboldali szélsőségesek és a baloldali anarchisták.
Vágólapra másolva!

Az összecsapások a szélsőjobboldali Nemzeti Korporativizmus csoport engedélyezett felvonulása alkalmával történtek. A mintegy 200 szélsőjobboldali fiatal ezzel akarta felhívni a közvélemény figyelmét a szerintük fokozódó baloldali veszélyre Csehországban. Az anarchista Antifa csoport mintegy 150 tagja ugyanakkor hatóságilag nem engedélyezett ellentüntetést tartott a városban a szerintük neofasiszta mozgalom terjedése elleni tiltakozásul.

Bár a rendőrség nagy erőkkel volt jelen, a két tábor összecsapását végül is nem sikerült megakadályoznia. A tüntetők és ellentüntetők előbb kövekkel, sörösüvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg egymást, majd néhány helyen tömegverekedésbe kezdtek.
Az önmagát nacionalista mozgalomnak minősítő Nemzeti Korporativizmus az idén már két hasonló utcai tüntetést tartott. Míg az első erőszak nélkül zajlott le, a másikon utcai verekedések is voltak.