Ügynökmúlttal vádolják a szlovákiai apostoli nunciust

Vágólapra másolva!
Az egykori lengyel kommunista titkosrendőrséggel való együttműködéssel vádolta meg egy lengyel pap csütörtökön Henryk Nowacki lengyel érseket, jelenlegi szlovákiai apostoli nunciust.
Vágólapra másolva!

Isakowicz-Zaleski atya - aki nemrégiben könyvet írt a lengyel katolikus papoknak a kommunista rendszer alatti életéről - Varsóban olyan iratok másolatait mutatta be a sajtónak, amelyek tanúsága szerint az egyházat akkoriban papként szolgáló Nowacki 1977-ben együttműködési nyilatkozatot írt alá az SB lengyel kommunista titkosrendőrséggel, mielőtt tanulmányai folytatására Rómába utazott volna. A Henryk fedőnéven dolgozó Nowacki állítólag megígérte, hogy jelent a lengyel hatóságoknak minden "államellenes" tevékenységet, s szolgálataiért pénzt is kapott.

Nowacki és az SB együttműködése 1988-ban szakadt meg - tette hozzá Isakowicz-Zaleski, aki az elmúlt években magányos harcosként küzd hazájában azért, hogy napvilágra kerüljenek az egykori kommunista titkosszolgálatok és az egyházi személyek kapcsolatai.

Az éveken át a Vatikán lengyel szekcióját vezető Nowacki titkárán keresztül közölte, hogy nem kívánja kommentálni az ügynökmúltjáról szóló híreket. Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, a néhai II. János Pál pápa személyi titkára védelmébe vette Nowackit, aki szerinte "felelősségteljes, lelkiismeretes és keményen dolgozó" ember, s "aki őt támadja, az támad minden lengyelt, aki együtt dolgozott II. János Pállal".

Az egyes egyházi személyek vélt ügynökmúltjával kapcsolatos problémát Szlovákiában jól példázza Ján Sokolnak, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érsekének az ügye, aki állítólag az StB egykori csehszlovák titkosszolgálat ügynöke volt. Lengyelországban pedig Stanislaw Wielgus kinevezett varsói érsek január elején kénytelen volt lemondani tisztségéről, mivel azzal vádolták, hogy húsz éven át együttműködött a lengyel kommunista titkosrendőrséggel.