Kirúgták a niggerező tory képviselőt

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal megfosztották árnyékkormánybeli tisztségétől a brit ellenzéki Konzervatív Párt egyik vezető alsóházi képviselőjét, aki lapnyilatkozatában a pártvezetés szerint lealacsonyító módon beszélt a brit hadsereg színes bőrű katonáiról, kiejtve a tabunak számító "nigger" szót is.
Vágólapra másolva!

Patrick Mercer, a tory árnyékkormány eddigi belbiztonsági államminiszter-jelöltje, aki korábban a brit hadsereg tisztje volt, a csütörtöki The Timesnak adott interjúban azt mondta: szolgálati ideje során sok olyan "semmittevő, mihaszna" katonával találkozott, akik felelősségre vonás esetén állandóan a "rasszizmus vádjának fedezékébe" vonultak.

Mercer szerint a fekete katonák "jól éltek" az ő ezredében, "de amikor az ember azt kérdezte tőlük, hogy hívták-e már magát niggernek, rávágták, hogy igen". Hozzátette: a hadseregben "már csak úgy van", hogy külső jegyeik alapján ugratják egymást az emberek, és például "egy vörös hajúnak sokkal nehezebb az élete, mint a feketéknek".

David Cameron, a Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön közölte, hogy "teljes mértékben elfogadhatatlannak" tartja Mercer kijelentéseit, és Patrick Mercer "már nem az árnyékkormány tagja".

Mercer ugyanaznap nyilatkozatban kért elnézést azoktól, akiket kijelentéseivel megbántott, és közölte, hogy saját elhatározásából is, "minden további nélkül" távozik a tory parlamenti frakció első padsorából. Hozzátette ugyanakkor: mondanivalóját "rosszul ítélték meg", és annak idején "nagy megtiszteltetésnek" érezte, hogy etnikai kisebbségek soraiból érkező katonák parancsnoka lehetett.