A bajoroknál készülhetnek az arab puszira az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Németországi arabokkal puszizkodva készülhetnek az amerikai katonák a közel-keleti bevetésekre. Az amerikai hadsereg háromhetes hadgyakorlatot tervez Bajoroszágban, amelyen az iraki és afganisztáni csatateret szimulálják, arabul beszélő civil szereplőkkel. Összesen 600 arabul beszélő embert keresnek a gyakorlathoz, ám a hirdetésekre jelentkezők többsége azonnal kifarol a válogatásokról, amint kiderül, miről is van szó.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes hirdetésben keresnek arabul beszélő munkavállalókat Berlinben ezekben a hetekben. A jelentkezők mind abban a reményben érkeznek a válogatásokra, hogy jó pénzt kereshetnek egy filmfelvételen mint statiszták. Polgármestereket, boltosokat, terroristákat, bordélyház-tulajdonsokat kellene alakítaniuk. Csakhogy, mint utóbb kiderül, éppen csak nem egy filmforgatáson - írja a Guardian.

Nem egy producercég keres ugyanis arabul beszélő statisztákat filmhez, hanem az amerikai hadsereg szereplőket szituációs hadgyakorlatához. Napi 23-33 ezer forintnak megfelelő összegért összesen 600 arabul beszélő németországi embernek kínálnak munkát, mind COB (Civilians on the Battlefield - civilek a csatamezőn). Az ötlet a következő: Irakhoz vagy Afganisztánhoz hasonló környezetet teremtenek Bajorországban, ahol a szokottnál realisztikusabb, ám mégis biztonságos körülmények között gyakorolhatnak az amerikai katonák.

Csakhogy a jelentkezők körében nem túl népszerű az ajánlat. A b.o.r.k. Dienstleistungen nevű ügynökség egyik utóbbi toborzóján megjelentek kapásból visszafordultak, amint nekik szegezték a kérdést: "Van valami ellenérzése azzal szemben, hogy amerikaiaknak dolgozzon?" A Der Spiegel szerint többtucatnyi érdeklődő közül alig négyen maradtak, miután kiderült, miből is állna a munka. Egy marokkói ezzel fordult ki a válogatásról: "Nem segítek az amerikaiaknak abban, hogy bántsák a testvéreimet."

Az amerikai hadsereg szerint a toborzás valóban nehézségekkel jár, ám bíznak benne, hogy meglesz a szükséges számú arab anyanyelvű statiszta a hadgyakorlathoz. A háromhetes szerepjátékot március 20-án kezdik egy 170 négyeztkilométer kiterjedésű, falvakkal tűzdelt területen. A résztvevők amerikai újoncok lesznek, akiket arra oktatnak, hogyan vegyüljenek el az arabok és afgánok között és hogyan hangolódjanak rá az eltérő kultúrára.

A világtól ez idő alatt elzárt statisztáktól azt kérik, éjjel-nappal maradjanak a hadgyakorlat ipari kamerákkal megtűzdelt területén. "A valóság minél hitelesebb visszaadására törekszünk. Minél valóságosabb kultúrát tudunk bevinni a gyakorlatba, annál hasznosabb lesz katonáinknak" - idézte a Guardian Reggie Bourgeois-t, az amerikai hadsereg bajorországi közös nemzetközi készenléti központjának (JMRC) illetékes tisztjét. Az elsődleges cél, hogy önálló gondolkodásra késztessék a katonákat. "Könnyebb harcolni, mint visszafogni magunkat. Azt próbáljuk megtanítani nekik, hogy fegyverhasználatra csak a legvégsőbb esetben kerüljön sor" - közölte Bourgeois.

Eric Bloom, a JMRC egyik tábornok szerint "tartoznak" annyival azoknak az országoknak, ahova katonákat küldenek, hogy annyira megismerik a kultúrájukat, amennyire csak lehetséges. "Jó példa a köszöntés. Ott teljesen normális a testi érintkezés, ölelés, puszilkodás, miközben mi magunk hozzászoktunk saját intim szféránkhoz, és meg kell tanulnunk nyugodtan viselni ezeket az eltéréseket."