Slotáék írják az új szlovák történelemkönyvet

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Párt kezében levő oktatási tárca már íratja a szlovák általános és középiskolákban majd használandó történelem-tankönyveket. Ján Slota pártelnök elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is közös magyar-szlovák történelem-tankönyv lásson napvilágot.
Vágólapra másolva!

Ján Slota, a Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is olyan közös magyar-szlovák történelem-tankönyv lásson napvilágot, amelyből az iskolák az eddigi szlovák szemlélettől elütő történelmet oktathatnának. A Magyar Tudományos Akadémia és szlovák partnerintézménye, a SAV egyes történészei évek óta különböző szakmai fórumokon - egyebek között a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő szakmai vegyes bizottságban - közös tankönyv szemléleti alapjainak kialakítására törekszenek. Ennek eredményeként az eddigiektől eltérő, a két nép közös történelmét árnyaltabban, hitelesebben leíró tankönyvet adhatnának a magyar, a szlovák és a szlovákiai magyar iskolák oktatóinak, diákjainak a kezébe, különös tekintettel a trianoni kérdés, valamint a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok megítélésére. Ennek a törekvésnek kedvez az az új körülmény is, hogy a német oktatási miniszter a közelmúltban fölvetette az európai uniós országok közös történelem-tankönyvének szükségességét.

A magyarellenességének nap mint nap hangot adó Slota vasárnap nekiment a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Történettudományi Intézetében dolgozó, a közös tankönyv megírására kész kutatóknak. Őket "marxista akadémikusoknak" nevezve kijelentette: a magyar és a szlovák történelemszemlélet az elvi ellentétek miatt összeférhetetlen, ezért semmiféle közös tankönyvnek nincs helye. Az SNS kezében levő oktatási tárca már íratja is a szlovák általános és középiskolákban majd használandó négy történelem-tankönyvet. Slota indoklása szerint közös tankönyv azért sem készülhet, mert tudnivaló, "hogyan ítéljük meg mi szlovákok azt, miképpen rohanták le az ősmagyarok Európát, s hogyan látják ezt maguk a magyarok". A "hasonlattal" is élő Slota szerint ez azért összeegyeztethetetlen, mert ugyanazt eredményezi, mint az, ha "valaki fehér embernek nézi a négert és fordítva, mert attól még nehezen tudunk abból holmi közöset összeeszkábálni."