Irakról tárgyalna az USA a fenyegetett Iránnal

Vágólapra másolva!
Akár kétoldalú tárgyalásokat is folytathat az Egyesült Államok Iránnal és Szíriával egy márciusban esedékes iraki konferencián - jelentette be az amerikai külügyminisztérium. Az elmúlt években többször felmerült már, hogy az USA és Irán tárgyalást folytat a válságos iraki helyzetről, eddig azonban minden ilyen kezdeményezés elbukott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hajlandó részt venni az iraki stabilizációról szóló bagdadi konferencián, amelyen iráni és szír küldöttek is jelen lesznek - jelentette be a Fehér Ház. A találkozó középpontjába így a feszült amerikai-iráni és amerikai-szír viszony enyhítése kerülhet - írja a BBC.

Az amerikai - republikánus és demokrata politikusokat egyaránt tömörítő - iraki tanulmánycsoport tagjai üdvözölték, hogy a Bush-kormány kész a párbeszédre. A csoport egyik demokrata tagja, Leon Panetta szerint a bejelentés az iraki stabilitás megteremtése felé tett fontos lépés. A csoport tavaly decemberben nyilvánosságra hozott jelentésében éppen azt követelte az amerikai vezetéstől, hogy üljön tárgyalóasztalhoz Iránnal és Szíriával.

Erőből tárgyalni

A New York Times szerdai számában idézett, meg nem nevezett kormánytisztviselő azt mondta, az elmúlt hetek konfrontációs retorikája Iránnal szemben lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok azt sugallja, "ura a helyzetnek", és ne gyenge pozícióból kelljen tárgyalnia.

Az Egyesült Államok viszonya egyre feszültebbé vált Irak egyes szomszédaival, mert washingtoni vélemények szerint az iraki síita lázadók Irántól kapnak támogatást és fegyvereket. A bagdadi konferencia így lehetőséget adhat az Irán által visszautasított és többek által vitatott bizonyítékokkal alátámasztott amerikai aggályok megvitatására is.

Diplomácia az iraki stabilitásért

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt mondta, reméli, "minden kormány megragadja a lehetőséget arra, hogy javítsa viszonyát Irakkal és tegyen a térség békéjéért és stabilitásáért". Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő nem zárta ki, hogy a konferencián kétoldalú találkozót is rendezzenek.

A konferencia - amely várhatóan a miniszterinél alacsonyabb szintű lesz - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagját (USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország) és az Arab Ligát hívják meg - írja a BBC. Rice azt mondta, hogy áprilisban újabb találkozót tarthatnak a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G8-as csoport országainak részvételével.

George Bush amerikai elnök és kormánya mind nagyobb nyomás alá került, elsősorban az amerikai törvényhozás és a kétpárti iraki tanulmánycsoport részéről, hogy kezdjen párbeszédet Iránnal és Szíriával, Irak stabilizációja érdekében. "Irak sikeréhez szükségünk van a szomszédos országok támogatására" - ismerte el Rice. Korábban, Hoshiyar Zebari iraki külügyminiszter azt mondta, "szeretné, ha Irak egyesítené, és nem megosztaná az államokat".

Az Irak elleni 2003-as támadás óta többször felmerült már, hogy amerikai és iráni képviselők tárgyalóasztalhoz ülnek az iraki rendezés érdekében. Irán 2005-ben arra hivatkozva hátrált ki a tárgyalás elől, hogy azt állította: az Egyesült Államok csak azért akarja bevonni a helyzet rendezéséről szóló vitába, hogy Teherán nyakába varrhassa a válságos iraki helyzet felelősségét.