Szomáliai kalózokat vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek a szomáliai hatóságok kedden négy férfit, akik feltehetően tagjai annak a kalózcsoportnak, amely két napja hatalmába kerítette a kelet-afrikai országnak ENSZ-segélyt szállító egyik hajót - közölte a világszervezet.
Vágólapra másolva!

Az NU Rozen nevű teherhajót vasárnap Szomália északkeleti partjainál rabolták el, miután 1800 tonnás rakományát letette Berbera és Bosasso kikötőkben, a félig-meddig autonómiát élvező Puntland (Puntföld) régióban. A kalózok túszul ejtették a 12 fős legénységet.

A szomáliai hatóságok azt követően vették őrizetbe a négy - más jelentések szerint hat - férfit, hogy azok partra szálltak feltölteni élelmiszerkészleteiket - közölte az ENSZ Világélelmezési Programja.
A hajót négy kalóz azonban továbbra is hatalmában tartja a legénységgel együtt.

Ebben a tengeri körzetben gyakoriak a szomáli kalózok támadásai. Általában nagy összegű váltságdíjat követelnek a hajókért és a legénységért, mielőtt elengedik őket. Ez a világszervezet harmadik segélyhajója, amelyet kalózok kerítettek hatalmukba 2005 óta. A segélyekre idén mintegy egymillió szomáli szorul rá a tavalyi nagy szárazság miatt. Az ENSZ próbál szárazföldi útvonalakat is használni, de azok ugyanolyan veszélyesek a törvénytelen állapotok miatt.