Népirtásnak minősítette a hágai bíróság a srebrenicai mészárlást

Vágólapra másolva!
A Hágai Nemzetközi Bíróság hétfői döntése értelmében népirtás volt a több ezer boszniai muszlim életét kioltó srebrenicai mészárlás. A testület ugyanakkor felmentette Szerbiát a kollektív bűnösség alól. A bírák csak azért marasztalták el Belgrádot, mert bár megtehette volna, nem előzte meg a vérontást.
Vágólapra másolva!

Népirtásnak minősítette hétfői határozatában a Hágai Nemzetközi Bíróság a srebrenicai mészárlást, amelyben csaknem 8000 boszniai muszlimot gyilkoltak meg. Az ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló Srebrenica elfoglalása után, 1995 júliusában elkövetett mészárlások kimerítik a népirtás fogalmát, amelyet "a boszniai szerb hadsereg tagjai követtek el" - idézi az MIT Rosalyn Higginst, a bíróság elnökét.

A bíróság felmentette a népirtás kapcsán a kollektív bűnösség alól Szerbiát, ugyanakkor elmarasztalta, amiért nem akadályozta meg a mészárlást, bár erre lett volna lehetősége. A bíróság döntése rendhagyó, a BBC szerint ugyanis ez volt az első olyan eset, amikor egy egész államot vádoltak meg népirtással. A Szerbia elleni keresetet a bosnyák állam nyújtotta be.

A szerb érvelés szerint a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűntetteket kivizsgáló bíróságnak nincs hatásköre az ügyben. Ezt a kifogást azonban a testület visszautasította.

A szerb álláspont szerint a srebrenicai leszámolás a boszniai muszlim és szerb kisebbség közti etnikai villongás volt. A hágai ítélet szerint azonban Szerbia, mint Jugoszlávia jogutódja felelőssé tehető a történtekért. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.

A Jugoszlávia felbomlását követő balkáni háborúban legkevesebb 100 ezer ember vesztette életét.