Az olasz államfő elutasította Prodi lemondását

Vágólapra másolva!
Giorgio Napolitano olasz államfő nem fogadta el Romano Prodi lemondását, mivel megítélése szerint a miniszterelnök kellő támogatottságot élvez a törvényhozásban. A kormánykoalíció üdvözölte a döntést, az ellenzék szerint viszont az elnök csak "meghosszabbította a Prodi-kormány agóniáját".
Vágólapra másolva!

Nem fogadta az olasz államfő Romano Prodi miniszterelnök lemondását, s arra kérte őt szombaton, maradjon meg posztján, és a jövő héten a parlamentben kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Giorgio Napolitano így próbálja meg megoldani a belpolitikai válságot, amelyet Prodi szerdai lemondása idézett elő.

Az államfő csütörtökön és pénteken tárgyalt a parlamenti pártokkal a megoldási lehetőségekről. Ennek során meggyőződött arról, hogy Prodi kellő támogatottságot élvez a törvényhozásban, majd szombaton hivatalába kérte őt és tárgyalt vele.

Döntését ismertetve az államfő kitért arra, hogy sem az előre hozott választásoknak, sem a nagykoalíciónak (amelyet például Silvio Berlusconi is szorgalmazott) nem lett volna elegendő támogatása. A legtöbb párt egyetértett abban, hogy az előre hozott választásoknak a választójogi törvény módosítása nélkül nem lenne értelme - fejtette ki Napolitano.

"Amint lehet, bizalmi szavazást szeretnék, megújult lendülettel és egyesített koalícióval" - mondta Prodi a találkozó után. Előreláthatólag szerdán kezdődik a bizalmi szavazás eljárása, és várhatóan más napon tartják majd a szavazást az alsóházban és más napon a szenátusban.

A balközép kormánykoalíció üdvözölte az államfő döntését, hogy nem fogadta el a miniszterelnök lemondását. A jobbközép ellenzék szerint viszont az elnök csak "meghosszabbította a Prodi-kormány agóniáját". "Hiányzik a kormány mögül a számszerű többség és a politikai egység az ország kormányzásához" - állította a konzervatív Nemzeti Szövetség párt szóvivője.

Prodi a szerda délutáni, kudarccal végződött szenátusi szavazás után nyújtotta be lemondását Giorgio Napolitano olasz államfőnek. A római szenátusban két szavazaton múlott, hogy a baloldali Unió koalíciós kormánya megkapja a jóváhagyást a Massimo D'Alema külügyminiszter beszámolójára. A beszámoló két neuralgikus pontja volt: egyrészt, hogy a Prodi-kormány továbbra is fenn akarja tartani az afganisztáni olasz katonai missziót, másrészt, hogy bővíteni akarnak egy észak-olaszországi amerikai légitámaszpontot.

A képviselőházban kényelmes többséggel rendelkezik a Prodi-kormány, a szenátusban azonban megalakulása óta többször az örökös szenátorok támogatásától függött egy-egy kérdésben a sikere. Szerdán éppen e támogatás hiányán bukott el a külügyminiszteri beszámoló. Az utóbbi két napban Romano Prodi intenzív tárgyalásokat folytatott és megfigyelők szerint sikerült biztosítania magának egy újabb örökös szenátor szavazatát, Marco Follini kereszténydemokrata politikusét. Follini, a Berlusconi-kormány egykori miniszterelnök-helyettese szombaton úgy nyilatkozott: "valószínűleg" támogatni fogja Prodit a bizalmi szavazáson.

[origo]/MTI