Elment a britek kedve a holtomiglantól

Vágólapra másolva!
Soha ilyen kevés házasságot még nem kötöttek Nagy-Britanniában - derül ki a brit statisztikai hivatal jelentéséből. Angliában és Walesben egy év alatt 10 százalékkal kevesebb esküvőt tartottak. Az anglikán egyház aggódik.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy egy olyan időszak emlékévé válik a Négyesküvő,egytemetés című film, amikor még Nagy-Britanniában is divat volt házasodni. Bár, ahogy a Hugh Grant alakította főszereplő, Charles sem rajongott az esküvőkért, a britek is egyre inkább ódzkodnak a házasságkötéstől.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint, 1862 óta soha ilyen kevesen nem esküdtek örök hűséget egymásnak. A folyamatos csökkenés már 1980 óta tart kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel. 2005-ben 244 710 esküvőt tartottak Angliában és Walesben, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A legtöbben 1940-ben házasodtak: abban az évben 470 549 esküvőt tartottak, pedig a lakosságszám akkoriban jóval alacsonyabb volt. A statisztikák szerint azok, akik végül hajlandók választottjuknak kimondani a boldogító "yes, I do-t" (igen, akarom), egyre idősebb korban teszik ezt. Egy átlag brit férfi 31,7 éves korában nősül először, míg a nők 29 és fél éves korukban, négy évvel később, mint 1991-ben tették.

Igazából szerelem

A statisztikusok szerint a csökkenés egyik magyarázata a korábbi kormányzati intézkedésekben keresendő, amely megszigorította a házasságkötés feltételét, hogy így szorítsa vissza a brit állampolgárság megszerzéséért kötött álházasságok számát. A brit belügyminisztérium azonban azt mondta, nincs egyértelmű bizonyíték, hogy emiatt csökkenne az esküvők száma - írja a Guardian.

Egy másik magyarázat szerint a britek körében egyre divatosabb külföldön házasodni. Mivel az így kötött házasságot nem kell regisztráltatni Nagy-Britanniában, ezek a frigyek a statisztikában sem jelennek meg.

A közel három évtizede tartó csökkenés azonban mélyebb társadalmi okokra utal. Az együttélés nagyobb elfogadottsága, illetve az élettársi viszony hivatalos elismerése csökkentette a házasságkötés korábban egyértelmű társadalmi és pénzügyi előnyeit.

A Guardian szerint a nők továbbtanulásának, és karrierlehetőségeinek növekedése állhat a mind későbbi házasodás mögött. A múlt hónapban közzétett amerikai adatok azt mutatják, hogy most először vannak többségben azok a nők, akik házastárs nélkül élnek.

Az anglikán egyház aggodalmának adott hangot az adatok láttán, még akkor is, ha az egyházi esküvők aránya valamelyest nőtt. Szóvivőjük szerint "a párok számára a házasság a legjobb mód a közös élethez, és egymás támogatásához".