Az oktatási reform ellen tüntettek Athénban

Vágólapra másolva!
Mintegy hétezer diák és tanár tüntetett csütörtökön Athénban a konzervatív görög kormány oktatási reformterve ellen, amelyről néhány héten belül szavaz a parlament. A tüntetők Molotov-koktélt, a rendőrök könygázt vetettek be.
Vágólapra másolva!

A botokkal és benzines palackokkal felszerelkezett tömeg a törvényhozás épülete elé vonult. A tiltakozók szemeteskonténereket gyújtottak fel, utcai burkolóköveket szedtek fel, összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázgránátokat vetettek be. Három rendőr megsebesült.

A kormány érvelése szerint tervezett reformjával a felsőoktatási intézmények versenyszellemét kívánja erősíteni, az egyetemek és főiskolák gazdasági, illetve adminisztratív autonómiáját igyekszik kiszélesíteni.

A tüntetők a reformtervek közül elsősorban azt kifogásolják, amely alkotmánymódosítás útján megszüntetné az állam kizárólagos jogát felsőoktatási intézmények fenntartásához. Ha a parlament ezt jóváhagyja, úgy a jövőben magánegyetemek is létesülhetnek Görögországban.

A diákság sérelmezi, hogy a reform eltörölné az úgynevezett menedékjogi passzust is. Ez utóbbi értelmében a rendőrök nem tehetik be a lábukat az egyetemek és intézményeik területére.