XVI. Benedek megbocsátott a besúgó érseknek

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa megbocsátott a varsói érseki tisztéről besúgó múltja miatt lemondani kényszerült Stanislaw Wielgusnak levelében, amelyet kedden tettek közzé Varsóban.
Vágólapra másolva!

Stanislaw Wielgus január 7-én, néhány órával beiktatása előtt kényszerült lemondani, miután a média olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a lengyel főpap 1967 és 1987 között a kommunista titkosrendőrség (SB) besúgója volt.

"Különleges apostoli áldásban részesítem Önt" - írta levelében a katolikus egyházfő. "Remélem, hogy őexcellenciája folytatja tevékenységét Krisztus szolgálatában" - tette hozzá XVI. Benedek.

A pápa közölte: teljes tudatában van a kivételes feltételeknek, amelyek közepette a főpap szolgálatát végezte, "amikor a lengyel marxista rendszer mindent eszközt felhasznált, hogy elfojtsa a polgárok, főként a papok szabadságát".

A Józef Glemp bíborosnak, a lengyel római katolikus egyház fejének utódául varsói érsekként kinevezett Wielgus érseknek az év elején kirobbant ügye a lengyel katolikus egyház eddigi legnagyobb válságát váltotta ki. A Vatikán nyomására Wielgus először tagadta a vádakat, majd később beismerte múltját és lemondott tisztéről.