Újrakezdik a tilitolit az iráni atommal

Vágólapra másolva!
Irán megsérti az urándúsítás beszüntetését előíró ENSZ-határozatot - várhatóan ezt jelenti be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Bécsben, miután szerdán lejár az erre és a nukleáris program nagyobb átláthatóságának megteremtésére adott 60 napos határidő. Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök azt mondta, Irán a lehető leghamarabb megteremti "nukleáris képességeit".
Vágólapra másolva!

Szerdán lejár az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006. december 23-án elfogadott határozata, amely 60 napos határidőt adott Iránnak a vitatott nukleáris programjához kapcsolódó urándúsítás leállítására. Irán továbbra is azt állítja, hogy kizárólag békés energiatermelés a célja atomprogramjának, míg a nyugati vádak szerint atomfegyvert akar gyártani.

Irán a múlt év elején újította fel atomprogramját, amely nukleáris erőművek üzemeltetéséhez szükséges, nagy sűrűségűre dúsított urán előállítását célozza, amivel atombombát is elő lehet állítani. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ezt követően döntött a szankciók és a 60 napos határidő mellett.

Kompromisszum

Mohamed ElBaradei az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (NAÜ) vezetője kompromisszumos megoldást javasolt, amely gyakorlatilag a 60 napos határidő meghosszabbítását jelentette volna úgy, hogy Irán presztízsvesztesége is kisebb legyen - írja a Guardian. Ennek értelmében Irán leállítaná az urándúsító centrifugák építését Natanzban, cserébe az Egyesült Államok és szövetségesei elállnának az Irán elleni szankcióktól a BT-ben.

Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök azonban fogadalmat tett az urándúsítás folytatására, és még kedden is "országa jogának" nevezte a nukleáris technológia mielőbbi kifejlesztését. A NAÜ így várhatóan azt jelenti majd a BT-nek, hogy Irán megszegte az ENSZ előírását.

Szankciók

Az ENSZ már tavaly szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben, de ezek bizonyos technológiák eladásának tilalmára és a nukleáris programban részt vevő iráni illetékesek utazási tilalmára korlátozódtak.

A vita - a NAÜ jelentését követően - várhatóan a szankciók szigorításáról szól majd. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia növelnék a Teheránra gyakorolt nyomást, de Oroszország és Kína már a decemberi határozatot is csak kelletlenül szavazták meg. A Guardian szerint, ha a BT megosztott lesz, Washington és London esetleg koalíciót próbálhat szervezni a szigorúbb szankciók betartására.

A diplomaták és a nukleáris szakértők azonban megosztottak a szankciók hatékonyságát illetően. Egyes vélemények szerint a szigorítás csak még jobban növelné Teherán eltökéltségét, ezért úgy vélik, kis mennyiségben engedélyezni kellene Iránnak az urándúsítást. Brit és amerikai diplomaták szerint viszont ez csak felgyorsítaná az atomtöltetek kifejlesztését.

Erődemonstráció

Eközben az Arab-öbölbe érkezett a második amerikai repülőgép-hordozó anyahajó. Ezeket George Bush amerikai elnök utasítása alapján erődemonstrációra küldték a térségbe. A nyomásgyakorlás része lehet, hogy kedden kerültek napvilágra az Irán elleni esetleges katonai támadás amerikai tervei is, miközben Washington hangsúlyozta, jelenleg nem tervez támadást Irán ellen.

Az iráni atomprogram ügye most a Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Kínából és Oroszországból álló munkacsoport elé kerül, ahol London és Washington is lemérheti, milyen határozati javaslathoz kapnának támogatást a BT-ben. A folyamat során - vélik a Guardiannek nyilatkozó diplomaták - bármikor lehetne kompromisszumos megoldást találni, a NAÜ illetékesei azonban nem túl optimisták ez ügyben.