Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Blair az iraki csapatkivonás bejelentésére készül

Vágólapra másolva!
Tony Blair brit kormányfő fontos bejelentésre készül az Irakban állomásozó brit csapatok kivonulási tervéről. A kormányfői hivatal egyelőre nem erősítette meg a bejelentés tényét, ám Blair már az amerikai elnökkel is konzultált terveiről.
Vágólapra másolva!

Tony Blair szerdán bejelenti az alsóházi képviselőknek, hogy a jelenleg hétezer kétszáz fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezret vonnak ki.

A nagy-britanniai kontingens jobbára az ország második legnagyobb városában, Bászrában és környékén állomásozik.

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott: a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja - írja a BBC Online.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangzani.

Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő, Blair ugyanis már tavaly bejelentette - jóllehet dátum megjelölése nélkül -, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik.

Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről