Közös nevezővel úsznánk meg a kultúrák háborúját

Vágólapra másolva!
Az emberek többsége bízik abban, hogy erőszak nélkül is lejátszható a nyugati világ és a muszlim közösségek konfliktusa - írja a BBC egy 27 országban végzett felmérésre hivatkozva. Az összetűzések hátterében a hatalmi játszmákat és a kisebbségek békíthetetlenségét látja a megkérdezettek nagy része.
Vágólapra másolva!

Léteznek közös alapok a muszlimok és a nyugati világ között - állította a BBC 27 országban végzett felmérése során megkérdezettek többsége, 56 százalékuk szerint van pozitív kapcsolat a kultúrák között.

A válaszadók több mint negyede (28 százalék) ugyanakkor elkerülhetetlennek látja, hogy a nyugati országok és a muszlimok közti konfliktusok erőszakkal oldódjanak meg. A válaszokból kiderül az is, hogy a többség a politikát (52 százalék) és a kisebbségi csoportokon belüli feszültségeket (58 százalék) látja a konfliktusok hátterében.

Igaz ugyanakkor, hogy a félmérés egyik országában, Nigériában - ahol gyakoriak a keresztény és a muszlim közösségek közti véres összecsapások - a megkérdezettek több mint fele a kultúrák közti kibékíthetetlen különbségeket látta a konfliktusok hátterében.

A leginkább derűlátók az olaszok, a britek és a kanadaiak volt, míg egyetlen olyan ország, a világ legnagyobb számú muszlim lakosságával rendelkező Indonézia volt, ahol a többség (51 százalék) arra tippelt: az erőszak nem elkerülhető.