A washingtoni képviselőház elítélte az iraki csapaterősítést

Vágólapra másolva!
A washingtoni képviselőház biztos többséggel fogadta el pénteken a George Bush elnök iraki csapaterősítési tervét elítélő határozatot. A 246-182 arányú többséggel elfogadott nem kötelező érvényű határozatról négynapi vita után szavazott a kongresszus alsóháza.
Vágólapra másolva!

A C-SPAN kongresszusi hírtelevízió adatai szerint 2 demokrata párti képviselő a határozat ellen szavazott, míg 17 republikánus honatya a Bush politikáját ellenző javaslat mellé állt. Ez elmarad azoktól a korábbi nyilatkozatoktól, amelyek szerint akár 60 kormánypárti képviselő átszavazása volt várható.

A mindössze kétmondatos állásfoglalás szerint a kongresszus elítéli George Bush elnök által ez év január 10-én bejelentett döntést arról, hogy az Egyesült Államok további több mint 20 ezer katonát vezényel Irakba. A kétpárti határozat ugyanakkor megállapítja, hogy a kongresszus és az amerikai nép továbbra is támogatja és megvédi az amerikai fegyveres erők tagjait, akik bátran és becsülettel szolgáltak vagy szolgálnak Irakban.

Nancy Pelosi, az ellenzéki többségű képviselőház elnöke a vita során közölte, hogy ez az első kongresszusi üzenet Bush háborújának elítéléséről. Hangsúlyozta, hogy az elnök nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényhozás állásfoglalását, amely az amerikai nép véleményét tükrözi.

Pelosi pénteken kijelentette, hogy a határozat "nemet mond a változatlan iraki háborús politikára", és az amerikai csapatokat "hamar és biztonságban haza kell hozni". Pártja álláspontját ismertetve kifejtette, hogy a térségbeli országokat diplomáciai úton be kell vonni Irak stabilizálásába.

George Bush elnök már a hét elején közölte, hogy nem különösebben érdekli a képviselőházi vita. A Fehér Ház világossá tette, hogy akárhogyan is alakul a képviselőházi vita, akármilyen határozatot fogad is el a kongresszus, a meghirdetett ütemben folytatják a csapatok küldését Irakba.