Csökkentik az EU boszniai haderejének létszámát

Vágólapra másolva!
Jelentősen, 6500 katonáról 2500 katonára csökkentik az EU boszniai békefenntartó erejének létszámát: az erről szóló döntés a szerdai brüsszeli hírek szerint még februárban megszületik majd.
Vágólapra másolva!

Henri Bentégeat tábornok, az EU katonai bizottságának elnöke már januárban jelezte, hogy a boszniai helyzet stabilizálódása lehetővé teszi az ott állomásozó csapatok egy részének kivonását. Mindazonáltal - mint leszögezte - az EU képes lesz szükség esetén nagyon gyorsan újra csapaterősítéseket küldeni a balkáni országba.

Erre szükség is lehet: több EU-tagállam, így például Franciaország és Olaszország sokáig habozott a csapatkivonás ügyében, attól tartva, hogy ha Koszovóban esetleg zavargások törnének ki (s erre a tartomány státusa körüli viták, a heves szerb-albán ellentét miatt van esély), akkor az valamilyen formában Bosznia-Hercegovinára is átcsaphatna. Ugyanakkor ezeket az ellenvetéseket várhatóan "felülírja", hogy a legtöbb nagy EU-tagállam - így Párizs és Róma is - egyre kevésbé tud eleget tenni különböző külföldi katonai kötelezettségvállalásainak. Ezért ahol csak lehet, ott csökkenteni akarja a haderejére nehezedő nyomást.

A boszniai EU-haderő, az EUFOR legnagyobb alakulatait az olaszok (900 fő), a németek (820), a britek (590), a franciák (530), a spanyolok (495), a törökök (345) és a hollandok (300) adják: márpedig ez a hét ország mind katonákat állomásoztat Afganisztánban, illetve Koszovóban. A fenti államok közül négynek a csapatai Libanonban is jelen vannak.

Az EU 2004-ben vette át a boszniai békefenntartás feladatát a NATO-tól: mindeddig ez volt az unió legnagyobb katonai akciója.