Elkezdte Irán évét az amerikai vezetés

Vágólapra másolva!
Amerikai információk szerint Irán fegyverekkel, robbanószerekkel támogatja az iraki radikálisokat. Bár a vádakat Irán tagadja és még a demokraták is fenntartásokkal kezelik, a Washington Post szerint az amerikai vezetés idén rendezni kívánja az iráni kérdést. Diplomáciai offenzívával és erőfitogtatással kezdődik Irán éve.
Vágólapra másolva!

Óvatosságra intették a demokraták az amerikai vezetést, miután Irakban szolgáló amerikai kormányhivatalnokok bejelentették: bizonyítékuk van rá, hogy Irán tüzeli az iraki erőszakot, fegyverrel támogatja a síita radikálisokat - írja a BBC.

Irakban dolgozó amerikai szakértők szerint az elmúlt években Irakban használt bombák jelentős része iráni gyártmány, amit fotók is bizonyítanak. Ezen kívül rengeteg iráni fegyver található a síita radikálisok birtokában, illetve hírszerzési információk szerint jelentős fegyvercsempészet zajlik az irak-iráni határon. Az iráni támogatást az al-Kudsz brigád, a teheráni vezetés közvetlen irányítása alá tartozó különleges alakulat szervezi - mondják az amerikai tisztségviselők.

Irán tagadja a vádakat és azt állítja, nem meglepő, hogy Irakban rengeteg az iráni fegyver, hiszen az 1980-88 között tartó irak-iráni háborúban jelentős volt a keveredés a két ország között. Irán szerint ártatlanságát bizonyítja az is, hogy Irak egyetlen nyugodt része épp az iráni határvidék.

A demokraták legfőbb kifogása, hogy az amerikai kormányzat értesüléseit egyelőre semmilyen független forrás nem erősítette meg. Chris Dodd demokrata szenátor szerint az nem kérdés, hogy Irán valamilyen módon érintett az iraki radikálisok akcióiban, ugyanakkor azt mondta: kellemetlennek tartja, hogy az amerikai vezetés megkérdőjelezhető bizonyítékokra próbálja alapozni Irán elleni támadásait.

Több befolyásos demokrata szerint a kormányzati hivatalnokok által emlegetett bizonyítékok egy Irán ellenes esetleges katonai akció előkészítését szolgálhatják, bár az amerikai vezetés tagadja, hogy erre készülne. A Washington Post ugyanakkor azt állítja, hogy Dich Chaney amerikai alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Hannah korábban diplomáciai körökben arról beszélt: az idei "Irán éve lesz" és egy Teherán elleni esetleges amerikai csapás nagyon is lehetséges.

Ezt támasztja alá az is, hogy az amerikai hadsereg az elmúlt időszakban csapatösszevonást hajtott végre a Perzsa-öbölben. Igaz ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok tavaly is többször fenyegetőzött Irán esetleges megtámadásával, az akcióból azonban semmi sem lett. A tavaly novemberben képviselőházi és szenátusi többséget szerzett demokraták, ráadásul nagy valószínűséggel nem támogatnának egy támadást, így valószínűbb, hogy az Irán elleni bizonyítékok diplomáciai nyomásgyakorlás részei.

A diplomáciai offenzíva fő oka az lehet, hogy hétvégén felújultak az Irán, az Egyesült Államok, Oroszország és az EU képviselői közti, az iráni atomprogram esetleges felfüggesztéséről szóló tárgyalások. Ez volt az első megbeszélés azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Irán elleni szankciók bevezetéséről döntött tavaly decemberben, miután Teherán többszöri felszólítás után sem volt hajlandó felfüggeszteni atomprogramját.

Bár a hétvégi tárgyalás eredmény nélkül zárult, az iráni atomprogram ügyében várhatóan már a közeljövőben is lesz előrelépés. Tíz nap múlva lejár ugyanis az a hatridő, amit a BT tagjai szabtak Iránnak. Ha Teherán továbbra sem hajlandó felfüggeszteni atomprogramját, akkor a nyugati hatalmak a decemberinél komolyabb szankciókat vethetnek be az engedetlen iráni vezetés megregulázására.