Vágólapra másolva!
Az ország történetében először választhatnak több jelölt közül a türkmének a vasárnapi elnökválasztáson. A szavazás azonban még messze van a demokratikus normáktól: a jelöltek mind az állampárt tagjai, és biztos a győztes kiléte is.
Vágólapra másolva!

Új elnököt választanak Türkmenisztánban vasárnap. Ez lesz az első alkalom az ország történelme során, amikor több jelölt közül választhat államfőt a 2,6 millió szavazásra jogosult türkmén.

Hiába van azonban hat jelölt, egyrészt mindegyikük a türkmén állampárt tagja, másrészt pedig bizonyos, hogy a győztes Gurbanguli Berdimukhammedov jelenlegi ügyvezető államfő lesz, aki Saparmurat Niyazov elnök decemberi halála után utódának nyilvánította magát. Még az ország választási bizottságának vezetője is közölte, azon lesz, hogy biztosítsa Berdimukhademov győzelmét.

Nem vet jó fényt a választások tisztaságára az sem, hogy a kormány megtiltotta, a száműzetésben élő ellenzéki politikusoknak, hogy jelöltessék magukat a választáson. Sokan ugyanakkor ennek ellenére is úgy tekintenek a mostani szavazásra, mint az első lépésre a változások felé, a világ egyik legelzártabb és legelnyomóbb rezsimjében.

Nincs sok különbság a hat jelölt programjai között sem. "Nem a programokra szavazunk, mert az mind ugyanaz" - idézett a Reuters egy szavazót. "Melyik is ígérte, hogy nyugdíjat fizet? Na az az, akire szavazok" - mondta a hírügynökségnek egy nő.

Berdimukhammedov, aki egészségügyi miniszterként és miniszterelnök-helyettesként szolgált a türkménbasi alatt, a többiekhez hasonlóan azt mondja: továbbviszi a "türkmének atyja" politikáját. Emellett ugyanakkor hangzatos ígéreteket is tett a jobb oktatásról, korlátlan internet-elérésről, nyugdíjemelésről - írja a BBC.

Az 1992-ben elfogadott alkotmány értelmében Türkmenisztán elnöki köztársaság. A közvetlen szavazással öt évre megválasztott elnök a kormány feje és a hadsereg főparancsnoka is. A tisztséget a függetlenné válás óta az 1999-ben gyakorlatilag örökös elnökké nyilvánított Niyazov, "minden türkmének atyja" töltötte be, aki rendkívüli személyi kultuszt épített ki hatalma 21 évében.

A szavazás közép-európai idő hajnali négykor kezdődött és 14 órakor fejeződik be. A választás eredményét február 14-én hirdetik ki a Népi Tanács ülésén, amelyen egyúttal be is iktatják az új elnököt.

[origo]/MTI