Albánok ezrei tüntettek a koszovói ENSZ-terv ellen

Vágólapra másolva!
Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az ENSZ rendezési terve elleni albán tüntetést Pristinában, miután a több ezres tömeg megrohamozta a kormányzati épületeket körbevevő kordont. Az összetűzésekben hetvenen sérültek meg.
Vágólapra másolva!

Albánok ezrei tüntettek szombaton Pristina belvárosában. A tömeg az ENSZ koszovói rendezési terve ellen tiltakozott, mert az nem nyújt azonnali, teljes függetlenséget a jogilag még Szerbiához tartozó, de 1999 óta a világszervezet igazgatása alatt álló tartománynak. A tüntetők botokkal felfegyverkezve, köveket dobálva megrohamozták a biztonsági kordont, és megindultak a kormányzati épületek felé, amire a rohamrendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a tömeg ellen. Kórházi források szerint 70 személy sérült meg az összetűzésben, négyen közülük súlyosan. A koszovói albán rendőrség és az ENSZ rohamrendőrei több tucat tüntetőt tartóztattak le.

Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja egy hete tette közzé javaslatait Koszovó jövőbeli jogállásáról. A terv nem mondja ki egyértelműen Koszovó függetlenségét és elszakadását Szerbiától, de a szuverenitás olyan tulajdonságaival ruházza fel, mint nemzeti zászló és himnusz, alkotmány, hadsereg. Azt is lehetővé teszi, hogy Koszovó tagja legyen a különféle nemzetközi szervezeteknek, így a világszervezetnek is. A tárgyalásokat a tervek szerint február 21-én Bécsben újítanák fel, ez lenne az utolsó forduló.

A tervet a koszovói albán vezetők már elfogadták, elutasították viszont Belgrádban a szerb vezetők, akik nem hajlandók belenyugodni a szerbség történelmi bölcsőjének tekintett tartomány elveszítésébe. A szombati pristinai tüntetők kifogásai szerint Ahtisaari terve nem teljesíti a koszovói albán többség akaratát, akik feltételek nélküli függetlenséget, és nem csupán nemzetközi ellenőrzés alatt álló államiságot akarnak. A tiltakozók sokallják a koszovói szerb kisebbségnek előirányzott önigazgatási jogokat is.

Pénteken viszont több mint 7000 koszovói szerb tüntetett a szerbek és albánok által vegyesen lakott, de etnikailag kettéosztott Kosovska Mitrovica városában a koszovói rendezési terv ellen, amiért ez a szuverenitás minden attribútumával ruházza fel a dél-szerbiai tartományt.