Nem hisznek a festett álmoknak a riói tinibűnözők

Vágólapra másolva!
Szabadtéri kiállítóteremmé varázsolná egy brazil nyomornegyed házfalait egy holland művészpáros - írja a Guardian. Bár a hatalmas képek sokaknak tetszenek, nem mindenki bízik benne, hogy a jobb híján bűnözésből élő, fegyverrel járkáló tinik lelkét meg lehet még menteni.
Vágólapra másolva!

"A kívülállók általában csak azért jönnek ide, hogy kokaint vegyenek. A tárlat talán egy újabb ok lesz, hogy felkeressék a közösséget" - magyarázta a Guardiannek Dre Urhahn holland művész, hogy miért kezdett egészfalas képeket festeni az egyik hirhedt Rio de Janeiro-i nyomornegyed házaira.

A szabadtéri múzeummá kikiáltott Vila Cruzeiro, hasonlóan a legtöbb favelához a szegénység mellett a bűnözők melegágya. A nyomornegyed sikátorait helikopterek által támogatott rendőrségi kommandók járják időről időre, hogy fülön csípjék - vagy az esetek többségében - likvidálják a helyi drogkereskedőket és egyéb bűnözőket.

A legutóbbi ilyen razziában 200 erősen felfegyverzett rendőr vett részt. Az akció eredménye hat halott volt, akik a feltételezések szerint civileket sebesítettek meg.

A Vila Cruzeiro 2002-ben lett az egyik leghírhedtebb favela, amikor a helyi üzérek egy csoportja felgyújtott egy újságírót. A negyed törvényeire jellemző, hogy sokszor még a tizenéves lakók is fegyverrel járnak, többségük bűnözésből él.

Még a kutya is megáll

"Mindenki 101 százalékig elismerően vélekedik a dologról a favelában" - állította a Guardiannek Alex Rigueira, az egyik kifestett betonépület tulajdonosa. Aztán néhány sárgálló tócsát mutatott a ház előtt: "Nézd, még a kutya is megállt a falnál pisálni".

A két holland művész akciója többé kevésbé sikeres. Néhány helyi, példájukat követve maga is kipingálta házát. "Reméljük, hogy sikerül ösztönöznünk a gyerekeket..., hogy valamilyen kreatív területen kezdjenek karriert" - mondta Jeroen Koolhaas apáros másik tagja.

Forrás: EPA
Nem várnak segítséget

Sokan azonban kétkednek az eredményben. "Nagyon menő" - ismerte el az egyik 17 éves helyi drogfutár, aki egy méretes pisztolyt hordott rövid gatyájába tűzve. Végül még annyit tett hozzá: "De én sosem leszek festő. Nekem már túl késő, hogy felhagyjak ezzel az életformával".