Balkenende alakíthat kormányt Hollandiában

Vágólapra másolva!
Kormányalakítással bízta meg hivatalosan Jan Peter Balkenende ügyvezető miniszterelnököt Beatrix királynő Hollandiában pénteken.
Vágólapra másolva!

A királynői felkérés a kormányalakítás hagyományos fázisa Hollandiában. A helyi televízió jelentése szerint az uralkodó azt kérte, hogy a novemberi választásokon győztes Kereszténydemokrata Tömörülést (CDA) vezető Balkenende mielőbb alakítsa meg kabinetjét a Munkapárttal (PvdA) és a Keresztény Unióval (CU). A kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy a kabinet létrejöttére körülbelül két hét múlva számít.

Programja szerint az új kormány a korábbinál engedékenyebb bevándorlási politikát folytat majd, visszafog a gazdasági reformokból, nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és bár a világelsők közé tartozóan liberális kábítószer- és kegyeshalál-politika nem változik, az alapvetően protestáns értékekre támaszkodó CU nyomására nehezebbé válik az abortusz engedélyezése.

Balkenende azt is jelezte, hogy jóllehet a kormány nem tervezi a másfél éve népszavazáson elvetett európai uniós alkotmány megerősítését, szeretne nagyobb szerepet vállalni az uniós integráció mélyítésében, új szerződések kidolgozásában. Megerősítette a koalíciós megállapodás a dél-afganisztáni holland NATO-szerepvállalás folytatását is.

Az új kormányban várhatóan miniszterelnök-helyettesi megbízatást kap a két másik koalíciós párt vezetője, a munkapárti Wouter Bos és a CU-t irányító André Rouvoet. Bos alighanem a pénzügyi tárca birtokosa is lesz a következő években.