Amerikai diplomata lett az ENSZ-főtitkár helyettese

Vágólapra másolva!
Lynn Pascoe amerikai diplomata, az Egyesült Államok jakartai nagykövete kapott kinevezést az ENSZ New York-i központi apparátusában a politikai ügyek osztályának élére - jelentette be pénteken Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kabinetfőnöke, Vijay Nambiar.
Vágólapra másolva!

A politikai osztály mindenkori vezetője egyúttal az ENSZ főtitkárának helyettese is. A tisztség viselője gyakran kap megbízást arra, hogy közvetítsen válságövezetekben. Kulcsfontosságú posztról van szó, amelynek megszerzéséért a nagyhatalmak latba szokták vetni minden tekintélyüket. Ez az osztály követi figyelemmel a világ politikai fejleményeit, és ad tanácsokat a főtitkárnak a béke ügyét előmozdító lépésekre. Ez ad utasításokat az ENSZ különmegbízottjainak és misszióinak.

Pascoe kinevezése nem meglepetés, hiszen már január eleje óta ismert volt Ban főtitkár szándéka. A tényleges kinevezést az késleltette, hogy számos tagállam ellenezte a főtitkár eredeti tervét, amely szerint a kinevezéssel egy időben megerősítette volna a politikai ügyek osztályát, hozzárendelve a jelenlegi leszerelési osztály feladatait és jogköreit is. Főként a fejlődő országok tiltakoztak ez ellen, mert nem szerették volna, ha a leszerelés ügye egy nukleáris hatalom diplomatájának kezébe kerül. Az élénk tiltakozás hatására Ban ejtette tervét, és egyelőre meghagyta a leszerelési osztályt külön egységként. Vezetőjét azonban még nevezte ki, megfigyelők szerint azért, mert nem mondott még le az osztály átszervezéséről.

Nambiar azt is közölte New York-i sajtóértekezletén, hogy a francia Jean-Marie Guéhenno megőrzi helyét a békefenntartó műveletek osztályának élén. Kínai diplomata, Sa Cu-kang (Sha Zukang) veszi át a gazdasági és szociális ügyek osztályának irányítását a kolumbiai José Antonio Ocampótól. Japán diplomatát neveztek ki a világszervezet tájékoztatási osztályának élére. Akaszaka Kijotaka, a párizsi székhellyel működő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárhelyettese az indiai Sasi Tarurt váltja fel az osztály élén. Ez a tisztség is együtt jár az ENSZ-főtitkárhelyettesi címmel.