Véreskezű bandákat vajúdik Los Angeles

Vágólapra másolva!
Bár a bűnözés mértéke általában csökken, a bandák által elkövetett erőszakos akciók egyre gyakoribbak Los Angelesben. Az amerikai város polgármestere szerint a probléma egyre kezelhetetlenebb, nemzetközi összefogásra van szükség.
Vágólapra másolva!

Los Angeles polgármestere nemzetközi segítséget kért a város nyugalmát egyre inkább veszélyeztető latin bandák feltartóztatására - írja a BBC. Antonio Villaraigosa szerint a város számos véreskezű, erőszakos bűncselekményekért, rablásokért felelős banda bölcsője.

Az amerikai nagyvárosban háromnapos konferencián vizsgálják meg a városi és rendőrségi vezetők a bandák felszámolásának lehetséges módszereit. A problémát súlyosbítja, hogy a bűnözés és Los Angelesben nagy számban élő latinok többségének rossz anyagi, szociális körülményei között szoros összefüggés van.

Az egyik leghirhedtebb Los Angelesből induló latin bűnszervezet a Mara Salvatrucha, ami már az USA legtöbb nagyvárosát és a latin-amerikai országok jelentős részét is behálózta. A becslések szerint az 50 ezer tagot számláló banda minden alvilági tevékenységből kiveszi a részét. Egyes országokban már a bandatagok által viselt 13-as tetoválásért is börtön vagy halál jár.

Los Angeles polgármestere szerint mára a bűnbandák tevékenysége nemzetközi problémává vált, így nemzetközi szinten kell ellene felvenni a harcot. A helyzet sajátossága ráadásul, hogy a bűnözés általános mértéke az elmúlt években folyamatosan csökkent Los Angelesben, miközben a bandák egyre véresebb, egyre kegyetlenebb akciókkal hívják fel magukra a figyelmet.