Lemond a lengyel védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
A lengyel sajtó szerint Lech Kaczynski lengyel államfő és Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök állhat Radoslaw Sikorski lengyel védelmi miniszter hétfői távozásának hátterében. Sikorski korábban többször bírálta az országot vezető ikerpárt.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztségéről Radoslaw Sikorski lengyel védelmi miniszter hétfőn - jelentette a PAP lengyel hírügynökség. A sajtó hetek óta foglalkozik azzal, hogy a miniszter összekülönbözött helyettesével, a hírszerző szolgálatokat felügyelő Antoni Macierewiczcsel, aki az elnök és a kormányfő bizalmasának számít.

Olyan hírek is megjelentek a lengyel sajtóban, miszerint az elnöki palotából nyomást gyakoroltak Sikorski menesztése érdekében, mert a miniszter magánbeszélgetésekben élesen bírálta Jaroslaw Kaczynski miniszterelnököt és ikertestvérét, Lech Kaczynski államfőt. A kormányfő elfogadta Sikorski lemondását, mert "fenntartásai" voltak a miniszter munkájával szemben - mondta Jan Dziedziczak kormányszóvivő a TVN 24 hírtelevíziónak.

A 43 éves Sikorski haditudósító volt, a World Press Photo díjazottja, a szoros transzatlanti kapcsolatok elkötelezett híve. 1981-ben, amikor Varsóban hadiállapotot vezettek be, Nagy-Britanniába emigrált. Az oxfordi egyetemen szerzett diplomát filozófiából és politikatudományokból.