A cseh rendőri vezetők múltját firtatják

Vágólapra másolva!
Csehországban átvilágítanak mintegy ezer rendőrségi vezetőt, hogy meggyőződjenek arról: nem volt közük a volt kommunista titkosrendőrséghez, az STB-hez - jelentette be hétfőn Ivan Langer belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatot annak hatására határozták el, hogy a média megvádolta Pavol Mihalt, az Interpol csehországi irodájának vezetőjét: az STB ügynöke volt a 80-as években. Végére akarnak járni annak, hogy Mihal esete elszigetelt-e - tette hozzá a miniszter prágai sajtóértekezletén.

1991 óta törvény tiltja az országban, hogy az 1989-ig létezett kommunista titkosrendőrség ügynökei bizonyos tisztségeket betöltsenek az államigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, a hadseregben, a rendőrségnél, a nagyobbrészt állami tulajdonban lévő médiumoknál, cégeknél. A Lidové Noviny című napilap hétfői száma szerint azonban Mihal kijátszotta az átvilágítást, mert keresztnevét meghamisította, Pavelt írt Pavol helyett egy kérdőíven.

Vladislav Husak országos rendőrfőkapitány közölte, hogy az új átvilágítás minden fontosabb rendőrségi tisztséget érint, és előreláthatólag egy hónapig fog tartani.