Lemond a román külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Várhatóan hétfőn mond le posztjáról a román külügyminiszter. Lépésére azért kerül sor, mert elmulasztotta értesíteni a román kormányfőt arról, hogy hónapokkal korábban Bagdadnál őrizetbe vettek két román munkást, akiket a koalíciós erők elleni kémkedéssel gyanúsítottak.
Vágólapra másolva!

Mihai Razvan Ungureanu román külügyminiszter maga is megerősítette vasárnap, hogy lemond posztjáról, miután Calin Popescu Tariceanu kormányfő a szaktárca éléről való távozásra szólította fel.

A bukaresti kormány pénteken közzétett közleménye szerint a kormányfő azért szólította fel lemondásra a külügyminisztert, mert nem értesítette őt arról, hogy Bagdad mellett őrizetbe vettek három hónappal korábban két román munkást, akiket a koalíciós erők elleni kémkedéssel gyanúsítottak.

Tariceanu pénteken telefonon egyeztetett a külföldön szabadságát töltő Ungureanuval, aki egyetértett lemondásával, elismerve, hogy tévedett, amikor nem tájékoztatta a kormányfőt. Ungureanu hétfőn nyújtja be lemondását, miután a Nemzeti Liberális Párt tagjaként a szervezet vezető testülete előtt is kifejti érveit.

Ettől a találkozótól azonban a jelek szerint nem vár érdemi változást, hiszen a sajtótájékoztatón folyamatosan múlt időben beszélt külügyminiszteri tevékenységéről, valamint a kormány tagjaival és az államfővel való együttműködéséről.

Ungureanu szerint a külügyminisztérium Románia bagdadi nagykövetségén keresztül megtette a szokásos intézkedéseket, hogy konzuli segítséget nyújtson a két román állampolgárnak, illetve kapcsolatba lépett a koalíciós erők parancsnokságával további információk megszerzésének érdekében.