Fekete anyakönyvvezetőn csúszott el a menyegző

Vágólapra másolva!
Országos felháborodást keltett Belgiumban, hogy az északi országrészben, Flandriában három egybekelni készülő pár is lemondta a házasságkötési ceremóniát, tiltakozásul amiatt, hogy fekete bőrű anyakönyvvezető adta volna őket össze.
Vágólapra másolva!

A Sint-Niklaas városában történt eset híre pénteken keltett botrányt Belgiumban. Guy Verhofstadt miniszterelnök szokásos heti sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy nagyon megdöbbentették a történtek, amelyeket a belga sajtó a flamand ajkú országrészben tapasztalható rasszizmus megnyilvánulásaként értékelt. "A mi társadalmunk nem tűr meg ehhez hasonló buta rasszista viselkedést" - mondta.

Flandriában nagy támogatást élveznek a nacionalista vagy szélsőjobboldali erők, a bevándorlásellenes Vlaams Belang szélsőjobboldali párt pedig 11 képviselői hellyel is rendelkezik Sint-Niklaas 39 tagú önkormányzati képviselőtestületében.

A szóban forgó anyakönyvvezető, Wouter Van Bellingen elmondta, hogy csalódást keltett benne az eset, ám kellemesen meglepődött azon, hogy a közvélemény elítélte a történteket, ő maga pedig támogató elektronikus levelek egész garmadáját kapta honfitársaitól, sőt virágot is küldtek otthonába.