Harminchárom áldozatot követelt Irakban az erőszak

Vágólapra másolva!
Harminchárom halálos áldozata és több mint két tucat sebesültje volt szombaton az újabb iraki erőszakos cselekményeknek. Elsősorban szunnita többségű településeken történtek errortámadádok. Az al Kaida iraki szárnya lelőtt egy amerikai harci helikoptert.
Vágólapra másolva!

Szamarrában szombaton reggel megöltek hat rendőrt, hatot pedig megsebesítettek egy ellenőrzőpont elleni támadásban. A Bagdadtól 125 kilométerre északra fekvő szunnita városban kijárási tilalmat rendeltek el.

Az ugyancsak szunnita többségű, a fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában egy parkoló gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása egy polgári személy halálát okozta, nyolcan megsebesültek. Kirkukban összesen öt gépkocsiba rejtett pokolgép robbant és a merényletekben ketten meghaltak és legalább 16-an megsebesültek. Bagdadban az elmúlt 24 órában 24 holttestet találtak a főváros különböző pontjain. Bár többségüket még nem tudták azonosítani, a rendőrség feltételezi, hogy nagyrészük a felekezetközi harc áldozata.

Kerbela tartományban 25 személyt vett őrizetbe a rendőrség, közülük négyen a Dzsund asz-Szamá ("az ég hadserege") síita fegyveres csoport tagjai voltak. A szervezet tagjaival vívtak véres harcot a múlt hét végén az amerikaiaktól támogatott iraki haderők Nedzsef környékén, több mint 200-at megöltek közülük és 600-at letartóztattak.

Közben a Pentagon megerősítette, hogy pénteken Irakban lelőttek egy Ah-64 Apache típusú helikoptert, és két amerikai katona életét vesztette. A helikopter lelövését az al-Kaida terrorista szervezet iraki szárnya vállalta.

Ugyancsak szombaton jelentette be az Irakot megszálló amerikai hadsereg, hogy két katonája harc közben halt meg al-Anbár tartományban. Február első három napjában 10 amerikai katona halt meg, ezzel 3094-re nőtt a 2003-as invázió óta Irakban elesett amerikaiak száma.