Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Terrormentes benzinnel erősít az amerikai hátország

Vágólapra másolva!
Mostantól az átlagos amerikai autós is harcolhat a terrorizmus ellen. Megnyílt ugyanis az első "terrormentes" benzint forgalmazó töltőállomás az Egyesült Államokban. A Terror-Free Oil márkanév elindítói országos hálózatban gondolkodnak, és bevételeik egy részét terrorellenes célokra fordítanák. Így akarják kiéheztetni a balhés közel-keleti olajtermelőket.
Vágólapra másolva!

Terrormentesnek nevezett üzemanyaggal igyekszik magához csábítani egy tervezett amerikai benzinkúthálózat első egysége azokat, akik nem szeretnék, ha "terroristákhoz" kerülne benzinpénzük. A Terror-Free Oil (terrormentes olaj) nevű üzamanyagtöltő állomás nem hajlandó Közel-Keletről származó kőolajból párolt benzint forgalmazni. "Miért akarnád terroristáknak adni a pénzedet? Nem számít, hacsak nem vagy igazi amerikai" - idézte a brit Times az USA szinte kellős közpén fekvő omahai benzinkút egyik kuncsaftját, aki közel 40 kilométeres kerülőt tesz csak azért, hogy itt tankolhasson.

A "terrormentes" üzemanyag ötlete először a 2001. szeptember 11-i merényletek után vetődött fel. A benzinkút megnyitását a Terrormentes Olaj Kezdeményezés nevű szervezet támogatta, amelynek célja, hogy kiéheztesse a közel-keleti olajtermelőket. A szervezet már befektetőkkel tárgyal egy országos hálózat beindításáról, és azt ígérik, hogy a bevételek 3 százalékát terrorellenes célokra fordítják. A brit lap beszámolója szerint az első kúton terroizmussal kapcsolatos könyveket árulnak, és az irodát különböző hazafias jelszavak borítják: "Isten áldja Amerikát", "Támogasd katonáinkat", jóllehet a tulajdonosok oroszok.

A tervek szerint csak kanadai és amerikai olajból készült benzint árulnának, de a közel-keletin kívül a venezuelait is elutasítják, mivel Hugo Chávez elnök túl jóban van Iránnal. Kérdés ugyanakkor, hogy el tudják-e érni céljukat. Még az sem biztos ugyanis, hogy hozzá tudnak jutni az általuk 100 százalékosan terrormentesnek tartott benzinhez. Az olajcég - a Sinclair Oil - , amelytől veszik, elsősorban kanadai és amerikai olajat használ fel ugyan, de finomítóiba gyakran kerül alapanyag a tengerentúlról is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről