Az EU fizeti a palesztin közalkalmazottakat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió megkezdte a fizetések egy részének folyósítását a palesztin közalkalmazottak nyolcvan százaléka számára - jelentette be pénteken az Európai Bizottság Jeruzsálemben nyilvánosságra hozott közleményében.
Vágólapra másolva!

A jogosultak fejenként 270 eurónak megfelelő összeget kapnak kézhez. Az tette lehetővé a kifizetéseket, hogy tavaly júniusban kialakult egy olyan segélyezési mechanizmus, amelynek révén a külföldi adományozók meg tudják kerülni a Nyugat által bojkottált Hamász-kormányt. A külföldi adományozók e mechanizmus keretében közvetlenül a segélyezni, illetve javadalmazni kívánt személyek és intézmények bankszámláira utalják a segélyeket, illetve fizetéseket.

A Hamász vezette kormány márciusi hivatalba lépése óta nem tudja rendesen fizetni a 165 ezer köztisztviselőt, miután a nyugati adományozók a radikális szervezet hatalomra jutása miatt leállították egy időre a palesztinok segélyezését. Az Európai Bizottság által kidolgozott és a közel-keleti rendezésen fáradozó kvartett - az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország - által jóváhagyott ideiglenes finanszírozási mechanizmus lehetővé teszi, hogy ellássák a palesztin területeken lévő kórházakat a legszükségesebb hiányzó felszerelésekkel, hogy szociális juttatásokban részesítsék a palesztin lakosság legínségesebb helyzetű rétegeit, és hogy mostantól fizetéshez juttassák a palesztin közalkalmazottakat.

Az Európai Unió - miközben megtagadott minden segélyt a Hamász-kormánytól - tavaly 651 millió eurót juttatott a palesztinoknak különféle segélyprogramok keretében, 27 százalékkal többet, mint 2005-ben.