Kostunica megszakítaná a diplomáciai kapcsolatokat

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica szerb ügyvezető miniszterelnök a diplomáciai kapcsolatok megszakításáig is hajlandó elmenni azokkal az országokkal, amelyek elismerik Koszovó bármilyen formában megvalósuló függetlenségét - a Blic című belgrádi újság szerint.
Vágólapra másolva!

A lap szerdai számában arról a tárgyalásról tudósít, amelyet Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) a küldöttsége folytatott Boris Tadic államelnökkel a január 21-i parlamenti választás nyomán megalakítandó új kormányról.

A konzultáción a DSS képviselői azt mondták, hogy pártjuk csak akkor vesz részt az új kormányban, ha az magáévá teszi Koszovóval kapcsolatos álláspontját. Ezt az államelnök hivatalából is megerősítették, hozzáfűzve, hogy Kostunica megbízottai mielőbbi választ kértek az elnöktől.

Martti Ahtisaari ENSZ küldött pénteken ismertette a hat országot tömörítő, "Kontakt Csoport" diplomatáival Koszovó jövőjéről szóló jelentését. A szerb tartomány 1999 óta, gyakorlatilag ENSZ ellenőrzés alatt áll. Egyelőre nem tudni bizonyosan, hogy a koszovói rendezési terv elvezet-e a 90 százalékban albán többségű tartomány függetlenségéhez. A jelentést várhatóan most pénteken hozzák nyilvánosságra.

[origo]/MTI