Izrael együttműködne a NATO-val

Vágólapra másolva!
A NATO és Izrael közötti katonai együttműködés erősítéséről tárgyalt szerdán Brüsszelben, a katonai szövetség székházában Amir Perec, a zsidó állam védelmi minisztere.
Vágólapra másolva!

A látogatásra a NATO által több mint 10 éve kezdeményezett "Mediterrán Partnerség" program keretében került sor, amelynek keretében a szövetség igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait, együttműködését a Földközi-tenger déli térségében fekvő államokkal, azaz Marokkóval, Algériával, Tunéziával, Mauritániával, Egyiptommal, Jordániával és Izraellel.

A szerdai találkozón szóba került Izrael esetleges bekapcsolódása a NATO-haditengerészet által végzett földközi-tengeri, terrorista-ellenes járőrszolgálatba, a hírszerzési adatok cseréje, s a technikai együttműködés lehetősége a NATO-erők, illetve az izraeli haderő között.

A NATO-t az arab világban sokan még ma is az amerikai érdekek kiszolgálójának, Izrael egyértelmű szövetségesének tartják, holott a katonai szövetség valóban igyekszik kiegyensúlyozott kapcsolatokat kialakítani minden térségbeli országgal.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár két évvel ezelőtt kijelentette, hogy a katonai szövetség a jövőben esetleg szerepet vállalhat a közel-keleti térségben, például egy izraeli-palesztin békemegállapodás betartásának ellenőrzésében, ha ezt mindkét fél kéri. Erről azonban egyelőre nincs szó.