Leverték a "Mennyország harcosai" lázadását Irakban

Vágólapra másolva!
Ádáz csata dúlt több száz lázadó - állítólag egy végítéletet váró iraki szekta tagjai - és az amerikai támogatású iraki kormányerők között vasárnap és hétfőre virradó éjjel. A lázadók ünneplő síita zarándokokra és vallási vezetőkre akartak támadni a dél-iraki Nedzsefben. Hivatalos bejelentés szerint több mint 250 fegyverest öltek meg a hétfő reggelig tartó harcban.
Vágólapra másolva!

Egészen a hétfő reggeli órákig dúlt ádáz csata a dél-iraki síita vallási központ, Nedzsef környéki gyümölcsösökben az amerikai csapatokkal erősített iraki kormányerők, valamint iraki fegyveresek között. A csatában hivatalos iraki jelentések szerint több mint 250 felkelővel - köztük a csoport vezetőjével is - végeztek.

A tekintélyes erőt képviselő társaság - összesen körülbelül 400-600 fő - az Asúra síita vallási ünnep csúcspontja alatt, kedden akarta megrohamozni a várost. A csatában kilenc iraki kormánykatona és két amerikai vesztette életét. A csata hétfő reggelre "90 százalékban véget ért" - idézte a CNN Ali Dzsrajvit, a nedzsefi rendőrség ezredesét.

Iraki kormánytisztviselők szerint a végítéletet váró szekta át akarta venni Nedzsef irányítását és meggyilkolni a síita vallási vezetőket, köztük Ali asz-Szisztáni nagyajatollahot is. A helyi rendőrség szerint fülest kaptak a Nedzseftől 10 kilométerre gyülekező csoportról, akik síita zarándokok konvojai közé vegyülve akartak városba bejutni. Sok száz - síita és szunnita - fegyveres gyülekezett a datolyapálmák tövében Ahmed Hasszani al-Jemeni, egy magát a megváltó küldöttjének kikiáltó szektavezér hívására. Al-Jemeni nedzsefi irodáját tíz nappal ezelőtt záratták be - írja a brit Independent.

A hatóságok több fegyverest is elfogtak, akik elárulták, hogy vallási vezetőkre akartak támadni, és azt tervezték, hogy megrohamozzák a város szívében lévő Ali szentélyt. A csata pontos lefolyásáról egyelőre nincsenek pontos információk, de azt lehet tudni, hogy a harc helyi idő szerint vasárnap reggel fél hat körül kezdődött. A kiküldött iraki kormányerők először alig bírtak a lázadókkal. Hat rendőr még a csata elején életét vesztette, ezután visszavonultak, és amerikai segítséget kértek.

A fegyveresek kézifegyverekkel, aknavetőkkel és rakétavetőkkel küzdöttek az amerikai légierővel is támogatott iraki rendőrséggel és katonasággal. Az amerikaiak a helikoptereken kívül tankokat és F-16-os vadászgépeket is bevetettek. A végítéletet váró szekta fegyveresei egy helikoptert lelőttek, amelynek kéttagú amerikai személyzete életét vesztette. Helyi hivatalos források szerint a fegyveresek "Menyország harcosai" feliratű fejkendőket viseltek.

Eközben Bagdadban három robbantásban összesen öt ember vesztette életét hétfő délelőtt.