Humorista csapdájába sétált Royal

Vágólapra másolva!
Ismét darázsfészekbe nyúlt Ségolene Royal, a francia szocialisták elnökjelöltje. Egy francia humorista ál-telefonhívására azt mondta, hogy Korzika függetlenségét a franciák többsége "nem bánná". Royal elszólásai egyre inkább árnyékot vetnek elnöki ambícióira.
Vágólapra másolva!

Royal ezúttal Gérald Dahan francia humorista csapdájába sétált. Egy pénteki tévéműsorban Dahan kanadai akcentust utánozva, magát Jean Charest-nak, Quebec tartományi miniszterelnökének kiadva felhívta Royalt, és azt mondta, hogy Quebec függetlenségének támogatása olyan lenne, mint Korzika elszakadása Franciaországtól. "A franciák többsége nem ellenezné az ötletet" - válaszolt a szocialista elnökjelölt, majd nevetve hozzátette, hogy ezt a kijelentését azért ne idézze, "különben újabb botrány lesz belőle".

"Vive la Québec libre!"

Royal ezzel néhány nappal korábbi nyilatkozatára célzott, amikor quebeci látogatásán azt mondta, hogy támogatja a francia nyelvű tartomány "szuverenitását és szabadságát". A kijelentést élesen elítélte Stephen Harper kanadai miniszterelnök, aki szerint "nagyon helytelen, ha egy külföldi vezető beavatkozik egy demokratikus ország belügyeibe".

Quebec függetlensége a legkényesebb kérdés Kanada angol és francia ajkú lakossága között, különösen Charles de Gaulle néhai francia elnök 1967-es montreali látogatása óta, amikor a lelkes tömeghez így szólt: "Éljen a szabad Quebec!" A quebeci szeparatisták ezt felhívásnak tekintették függetlenségi törekvéseikhez, amelyet a kanadai szövetségi kormány mind nagyobb autonómia megadásával igyekezett ellensúlyozni az elmúlt évtizedekben.

Sarkozy tréfája?

Korzika azonban már a szocialistáknál is kicsapta a biztosítékot. Patrick Mennucci, Royal kampányfőnöke szerint mindezt a rivális elnökjelölt, Sarkozy pártja, az UMP (Népi Mozgalom Uniója) tervelte ki. "Dahan egyértelműen közel áll az UMP-hez. Több pártrendezvényen is részt vett" - mondta Mennucci. Jack Lang, volt szocialista kulturális miniszter szerint azonban nem kell komolyan venni az efféle viccet.

Sarkozy, aki belügyminiszterként keményen fellépett a korzikai szakadárok ellen, azonban igyekezett lecsapni az újabb bakira. "Korzika számomra nem vicc... hanem a köztársaság!" - mondta a felmérések szerint enyhe fölényben lévő elnökjelölt.

Külpolitikai aknamezők

Ségolene Royal számára ezek a botlások azonban kezdenek mind kellemetlenebbé válni. Royal eddig a legtöbb külföldi útján követett el kisebb-nagyobb diplomáciai baklövést, és ez jó muníciót ad ellenfeleinek alkalmassága megkérdőjelezéséhez, miután Franciaországban az elnök irányítja a külpolitikát is.

Törökország EU-tagságának kérdésében korábban azt mondta, hogy álláspontja "megegyezik a franciákéval", akiknek alig 20 százaléka támogatja Ankara belépését. Mindez kellemetlenül érintette a francia diplomáciát, mert a törökországi örmény népirtás tagadását tiltó törvény párizsi elfogadása már így is feszültté tette a török-francia viszonyt.

Irán nukleáris programjáról szólva azt mondta, hogy mindenfajta atomprogramot meg kell akadályozni. Amikor francia politikusok bírálták, hogy nem érti az atomsorompó-egyezmény lényegét, amely engedélyezi a nukleáris energia polgári felhasználását, Royal enyhített álláspontján.

2006 decemberében tett közel-keleti útján nem reagált a Hezbollah egyik politikusának kijelentésére, aki Izrael palesztin területeken folytatott politikáját Franciaország náci megszállásához hasonlította. Royal, aki egyébként a francia-izraeli viszony szorosabbra fűzését szeretné, azzal védekezett, hogy nem hallotta a kérdéses mondatot.

Idén januárban pedig kínai útján tett kijelentése vált vitatottá, miszerint "csodálja a kínai jogrendszer hatékonyságát". Kínában évente közel 10 ezer kivégzést hajtanak végre, a védőügyvédeket pedig a Kommunista Pártnak is jóvá kell hagynia. Royal azért felszólalt a közelmúltban bebörtönzött kínai újságírók érdekében is.

Nem része a munkaköri leírásnak?

Bár a választások vélhetően most sem a külpolitikai kérdéseken dőlnek majd el, Franciaországban fontos kérdés a világhoz való viszony. Francia aggodalmak szerint Párizs befolyása ugyanis egyre csökken a világban, különösen az EU bővítését és az iraki háborút követően.

Royal számára azonban reményt adhat, hogy a külpolitika ismerete nem mindig feltétel az elnöki poszt betöltéséhez. Egy amerikai elnökjelölt például, egyebek mellett, nem tudta a csecsen, a pakisztáni, az indiai vezetők nevét, összekeverte Szlovákiát Szlovéniával és a tajvani kormányfőről annyit tudott, hogy "valami Lee-nek hívják". Az elnökjelölt - George W. Bush - jelenleg második terminusát tölti az Egyesült Államok élén.

Izsák Dániel