Nem boldogul Kína a környezetvédelemmel

Vágólapra másolva!
Kínában nem történt komoly előrelépés a környezetvédelem terén - derül ki egy, a kínai kormány által megrendelt jelentésből. A vizsgálat szerint Kína a világ leginkább környezetszennyező országai közé tartozik, és ez a pozíciója 2004 óta változatlan - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok után Kína a második helyen áll az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában. Az ezzel foglalkozó átfogó kínai vizsgálatot akadémikusok és kormányzati szakértők készítették, és harminc kritérium alapján vizsgálták több ország ökológiai fejlesztéseit. Vizsgálták többek között a széndioxid kibocsátás, a csatornázottság mértékét és az ivóvízminőséget - írja a BBC.

"A gazdaságfejlesztéssel összevetve a kínai fejlesztések ökológiai téren rengeteg kívánnivalót hagynak maguk után" - nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, He Chuanqi.

Bár Kína jelenleg - miközben a világ népességének ötöde él itt - a világ napi kőolajfogyasztásának csupán négy százalékát mondhatja magáénak, a tanulmány készítői szerint az ország gazdaságának gyors növekedése az energiaszükségleteket is óriási mértékben megdobja majd.

A BBC elemzője szerint a tanulmány zavarba hozhatja a kínai vezetést, amely az utóbbi időben többször is ígéretet tett az ország környezetszennyezésének csökkentésére. Az elemzők úgy vélik: Kína megfizeti az árát, hogy eddig csupán a gazdasági fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, miközben jóval kevésbé foglalkozott a környezeti ártalmak csökkentésével.