Lezuhant egy amerikai helikopter Irakban

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg is megerősítette, hogy vasárnap az iraki Nedzsef térségében lezuhant egy amerikai katonai helikopter. A gépet a helyi tartományi kormányzó szerint lelőtték. A környéken jelenleg is tűzharc folyik.
Vágólapra másolva!

Aszad Abu Kalal tartományi kormányzó elmondása szerint "a gépet terroristák lövései érték a Nedzseftől északra fekvő Zarka közelében", s emiatt lezuhant. Az Irakba vezényelt amerikai haderő vasárnap este közleményben megerősítette a helikopter lezuhanását, hozzátéve, hogy a gép fedélzetén tartózkodó két amerikai katona életét vesztette.

A térségben harcok folynak milicisták, valamint iraki katonák és rendőrök között, s az utóbbiakat amerikai helikopterek támogatják - közölték biztonsági források. Hírek szerint három katona meghalt és négy rendőr - köztük a nedzsefi rendőrfőnök - megsebesült az összecsapásokban, amelyeket az robbantott ki, hogy milicisták vasárnap reggel támadást intéztek egy rendőrőrs ellen. A harcok délután is folytatódtak.

"Mintegy 200 terroristából álló csoportról van szó, többségük iraki, légelhárító rakétákkal is fel vannak szerelve" - közölte a kormányzó. Elmondása szerint a hatóságok felfedtek egy összeesküvést, amely több vallási vezető megölésére irányult hétfőn, az asúra síita gyászünnep idején. A harcosok - köztük külföldiek - zarándokoknak öltözve érkeztek, és környékbeli gyümölcsösökben ütöttek tanyát, amelyeket a néhai Szaddám Huszein diktátor hívei vásároltak néhány hónappal ezelőtt - tette hozzá. Az iraki erők most körülvették e földeket, tűzharcot vívnak a lázadókkal, a levegőből amerikai helikopterek támogatják őket.