Iskolások is meghaltak iraki merényletekben

Vágólapra másolva!
Mintegy 70 halálos áldozata volt vasárnap az erőszaknak Irakban, köztük öt iskolás lány is: az aknák az iskolaudvarba csapódtak be. Az amerikai hadsereg 24 órán belül hat katonája elvesztését jelentette, miközben az iraki biztonsági erőket riadókészültségbe helyezték a síita gyászünnep miatt.
Vágólapra másolva!
Véres testvérháborúban fuldoklik Bagdadhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20070126hiaba.htmlMásfél millióan futnak az iraki erőszak előlhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20070124masfel.html

Huszonhatan haltak meg különböző merényletekben az iraki fővárosban, ahol 54 agyonlőtt ember holttestét is felfedezték. A főként kurdok lakta észak-iraki Kirkuk olajvárosban 16 polgári személy halt meg két autóbombás robbantásban. Tíz civil életét követelte egy aknavetős támadás a Bagdadtól 65 kilométerre délre fekvő szunnita Dzsorf asz-Száher településen.

Három katona és két rendőr meghalt, 15 pedig megsebesült - köztük a nedzsefi rendőrfőnök - helyi síita milíciák és iraki erők összecsapásában a síita szent várostól, Nedzseftől 20 kilométerre fekvő Zarkában. Ugyanebben a térségben lelőttek egy amerikai katonai helikoptert - utóbbi hírt az amerikai hadsereg nem erősítette meg.

A térségben harcok folynak síita fegyveresek, valamint iraki katonák és rendőrök között - őket amerikai helikopterek támogatják. Az amerikai hadsereg hat katona halálát jelentette az elmúlt 24 órában, valamennyien merényletek áldozatai lettek.

Vasárnap öt iskolás lány is meghalt egy aknatámadásban Bagdad egyik, főként szunniták lakta negyedében egy középiskolában. Mint az iskola igazgatónője közölte, két akna csapódott be az iskolaudvarba, ahol számos tanuló tartózkodott. A támadásban húszan megsebesültek.

Az iraki hatóságok nagy erőkkel próbálják megakadályozni a merényleteket a síita ünnepen, melyre mindig több százezer zarándok érkezik Kerbelába, ahol Huszein imám 680-ban bekövetkezett halálára emlékeznek. Az elmúlt években az ünnepségeket, melyek idén kedden éri el csúcspontjukat, véres merényletek sora kísérte.