Huszonöt halott a palesztin belharcokban

Vágólapra másolva!
Továbbra sem csillapodnak az összetűzések a Palesztin Hatóság területén a kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász elnök által vezetett Fatah mozgalom fegyveresei közt. A két szervezet egymásra hárítja a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Vasárnap is folytatódtak az összecsapások a Gázai övezetben a Hamász és a Fatah rivális palesztin szervezetek fegyveresei között. A péntek óta tartó összetűzések vasárnap délutánig 25 halálos áldozatot szedtek. Két gyermek is van a halottak között. A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint ötvenen, más források szerint közel nyolcvanan megsebesültek.

Vasárnap reggel a Hamász tagjai páncéltörő rakétákkal és aknalövedékkel lőtték a Fatah ellenőrzése alatt álló biztonsági szolgálat főhadiszállását Gázában. A város más részeiben a Fatah, illetve a Hamász tagjai úttorlaszokat emeltek, miközben a két szervezet fegyveresei tűzpárbajt vívtak egymással. Azok a negyedek, ahol a leghevesebb összetűzések folynak, szinte elnéptelenedtek: a lakók egy része másutt élő rokonainál keresett menedéket, mások házaikba zárkóznak.

A szembenálló fegyveres csoportok túszokat is ejtettek egymás soraiból. A Hamász egyik vezető személyiségét egy nábluszi bankból hurcolták el, egy éppen ott dolgozó forgatócsoport és a megdöbbent pénztárosok szeme láttára.

A Gázai övezetben folyó mostani összecsapások a legsúlyosabbak azóta, hogy a Hamász iszlámista szervezet megnyerte a tavaly januári törvényhozási választásokat. A kormányt a Hamász vezeti, míg a Fatah első embere, Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnöke.

A két szervezet egymásra hárítja a felelősséget az újabb erőszakhullámért, amely miatt megszakadtak a palesztin egységkormány létrehozását célzó tárgyalások. A miniszterelnök, Iszmail Haníje rendkívüli kormányülést hívott össze és felszólította a fegyvereseket a harcok beszüntetésére, egyúttal arra hívta Abbász elnököt, hogy szólítsa vissza az utcákról a Fatahhoz kötődő fegyvereseket.

Hán-Júniszban a Fatah több száz híve vonult az utcára a harcok beszüntetését követelve, a nemzeti egységet éltető jelszavakat skandálva. Rámalláhban iszlám bírák és bírósági alkalmazottak tüntettek a béke mellett, mintegy harmincan. Az Arab Liga és az Iszlám Konferencia Szervezete a harcok beszüntetésére szólított fel, és XVI. Benedek pápa is mély aggodalmának adott hangot vasárnap az újabb erőszakcselekmények kapcsán.