Iráni ügynök ezrei lehetnek Irakban

Vágólapra másolva!
Ügynökök seregét foglalkoztatja Irán a vele szomszédos Irakban - állította pénteken egy iráni ellenzéki csoport, bemutatva a beszervezettek bő harmincezresre rúgó listáját.
Vágólapra másolva!

A röviddel az 1979-es iráni iszlám forradalom után Európa több országában is helyi szervezetet alakított ellenzéki szervezet, az Ellenállás Nemzeti Tanácsa által bemutatott - 2003-ban és 2004-ben összeállított, de állítólag még sok aktív ügynököt tartalmazó - listán 31690 iraki szerepel.

Olvasható többek között a feltüntetett személyek nevének arab és perzsa változata, továbbá beszervezésük időpontja, személyes kódjuk, bankszámlájuk, valamint havi fizetésük összege iráni pénznemben.

Az ellenzékiek szerint az ügynökök zömét az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz hadosztálya látta el pénzzel. Mint közölték, a beszervezettek többsége Irakban a Badr dandárhoz - a legnagyobb iraki síita párt, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) katonai szárnyához - csatlakozott.

"Az egyre mélyülő belső válsággal szembesülő, egyre jobban elszigetelődő teheráni papi rendszer túlélésének egyetlen esélyeként tekint egy iraki bábállam felállítására" - jelentette ki Mohammed Mohaddeszin, az ellenzéki mozgalom külügyi részlegének vezetője az ügynöklistát bemutató párizsi sajtótájékoztatóján.

Irán párizsi nagykövetségének egyik diplomatája "tökéletesen valótlannak" nevezte az ellenzékiek vádjait, és közölte: Teherán a térségbeli stabilitás híve.